Hoppa till innehåll

Pumpakaka med kanel

        Att baka minst en pumpakaka varje höst är givet! Skapar en underbar höstkänsla genom att både smaka gott och sprida en ljuvlig doft vid bakning. Finns få saker som.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Pumpakaka med kanel - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Att baka minst en pumpakaka varje höst är givet! Skapar en underbar höstkänsla genom att både smaka gott och sprida en ljuvlig doft vid bakning. Finns få saker som får upp höstmyshumöret så mycket som genom doft av nybakad kaka och kanel!
 
Den här kakan är riktigt saftig och får en extra höstkänsla då den innehåller pumpa. Jag gör pumpapurén genom att koka bitar av butternutpumpa mjuka och därefter mixa bitarna till en slät konsistens. Men det går också fint att använda fördigköpt pumpapuré. Jag blev väldigt nöjd över resultatet! Och om man vill kan man dessutom pudra över lite extra kanel på kakan innan servering.
 
Jag tipsar om att pumpakakan är godast rumstempererad (låt stå framme ett par timmar innan servering) men bör förvaras i kyl för ökad hållbarhet. 
 
 
Pumpakaka med kanel - Baka Sockerfritt

 

 

Pumpakaka med kanel – 6 skivor

3 ägg
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl sockerersättning (här passar Use Like Sugar för mjuk/fluffig konsistens)
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
ca 1 dl pumpapuré*
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
  

Sätt ugnen på 170 grader. Vispa rumsvarmt smör tillsammans med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och kanel mjukt med en elvisp. Tillsätt även pumpapuré och blanda. Skölj visparna (till elvispen) och vispa ägg och sockerersättning pösigt under ett par minuter. Blanda ner äggvispet i pumpablandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara fast. Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

*Jag gör min egen pumpapuré genom att koka bitar av butternutpumpa mjuka, hälla av vattnet och mixa till en puré med stavmixer.

 
 
 
Pumpakaka med kanel - Baka Sockerfritt
 
Pumpakaka med kanel - Baka Sockerfritt