Hoppa till innehåll

Pumpapaj, utan tillsatt socker

        Halloween börjar närma sig och jag tycker det är riktigt mysigt – det är på något vis ett startskott till den kommande vintern och julen! Pumpor kan givetvis.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Pumpapaj, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Halloween börjar närma sig och jag tycker det är riktigt mysigt – det är på något vis ett startskott till den kommande vintern och julen! Pumpor kan givetvis ses överaalt och jag bakar mer än gärna (och ibland till och med lagar mat) med just pumpor om jag kan.
 
Idag tipsar jag därför om ett tidigare recept på pumpapaj. Den har en krämig konsistens med en mild smak av pumpa (jag använder butternutpumpa/butternutsquash). Jag smaksätter även med de härliga höstkryddorna kanel, kanrdemumma och ingefära (ta i lite extra om du vill ha en mer kraftig smak)! 
 
Jag har gjort receptet i en liten springform, men går bra att fyrdubbla för en springform på 24 cm (förläng gräddningstiden med några minuter). 
 
 

Pumpapaj, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

 
Glutenfri Pumpapaj utan tillsatt socker

Pajdeg:
25 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ msk hasselnötsmjöl
1 – 1 ½ msk sockerersättning
1 ½ krm kanel

Pumpafyllning:
1 ägg
60 gram butternutpumpa
1 dl vispgrädde
1 msk sockerersättning
2 krm kanel
1 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära

Pajdeg
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och blanda till en deg. Tryck ut degen på botten och kanter av en liten springform eller pajform med en diamater på ca 12 centimeter. Förgrädda i ca 15 minuter.

Pumpafyllning
Skär pumpan i bitar (ca 60 gram). Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Skjud tills pumpan blir mjuk (ca 10-15 minuter) och rör om då och då. Mixa tills konsistensen blir slät med en stavmixer. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen. Häll fyllningen över pajdegen. Grädda mitt i ugnen under ca 35 minuter tills fyllningen är fast.

 

 

Pumpapaj, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt