Hoppa till innehåll

Pumpkin spice latte

Nu när *hrm* hösten är här (fast med sommarvärme) är det hög tid att börja använda en massa med höstiga råvaror (som pumpa och äpplen) och kryddor (som Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Nu när *hrm* hösten är här (fast med sommarvärme) är det hög tid att börja använda en massa med höstiga råvaror (som pumpa och äpplen) och kryddor (som kanel och kardemumma). I helgen inspirerades jag till att göra en “pumkin spice latte”, det vill säga en kaffedryck med butternutpumpa och tillhörande “pumpakryddor”. I USA gissar jag att “pumkin spice” är något (läs väldigt mycket) vanligare än vad det är här, men det går lätt att göra en slags egen variant. Jag valde att blanda kanel, kardemumma och muskot. Ofta är det även ingefära med (men man tar helt enkelt de kryddor man själv vill!).
 
Jag använde som sagt butternutpumpa, vilken jag kokat och pureat med en stavmixer. Det går även att använda färdigköpt pumpapuré. Jag valde att söta med honung, men annan sötning som sötströ eller steviadroppar fungerar givetvis. Den som vill toppar det hela med vispgrädde! Mmm, höstlyx!
 
 
 
 
Pumpkin spice latte - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Pumpkin spice latte – 2 portioner

4 dl mjölk (av valfri sort)
4 msk kokt och puread buttertpumpa
4 msk varmt kaffe
2-3 tsk honung
2 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm muskot
ev. lite ingefära

Toppa gärna med: grädde

Lägg alla ingredienser förutom kaffe i en bunke (eller liknande) och mixa samman allt noga (jag kör med stavmixer). Värm detta i mikron eller i en kastrull (se då till att det inte bränns). Vispa gärna med en mjölkskummare (eventuellt med en stavmixer igen) tills det blir skummigt. Häll upp i glas och häll kaffe ovanpå. Den som önskar toppar med grädde och pudrar över kanel eller kardemumma!

 
 
 
 
Pumpkin spice latte - Baka Sockerfritt