Hoppa till innehåll
Open navigation

Rabarberkaka

Nu är det minsann hög tid att jag bakar med rabarber! Jag börjar med att baka en saftig rabarberkaka, toppad med Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Nu är det minsann hög tid att jag bakar med rabarber! Jag börjar med att baka en saftig rabarberkaka, toppad med hasselnötter. Visste ni förresten att rabarbern är en grönsak? Det visste inte jag förrän jag läste det alldeles nyss! Den har dessutom låg andel kolhydrater (ca 3 gram per 100 gram) och är därför också bra ur LCHF-synpunkt. Jag kan ha lite svårt för rabarber, då det är så pass surt. Därför blandade jag rabarberbitarna med lite sötning, för att minska den sura smaken. Anpassa mängden sötning så att smaken passar dig bäst! Rabarberbitarna gör du genom att först skölja rabarbern, sedan med fingrarna dra av det yttersta skiktet och skära stjälken i ca ½ cm tjocka bitar. Personligen tycker jag att rabarber passar bäst med något slags vaniljtillbehör!
 
 

Rabarberkaka - Baka Sockerfritt

Rabarberkaka

30 gram smör
1 ägg
1 ½ msk vispgrädde/mjölk
½ dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 tsk kokosmjöl
2 msk riven kokos 2 1/3 msk + 1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
½ tsk bakpulver
30 gram rabarber
10 gram hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna förutom 1 tsk sötströ och 10 gram hasselnötter. Tillsätt grädde, ägg och smör och blanda noga. Häll smeten i en smör och bröad springform (12 cm). Skär 30 gram rabarber i skivor/bitar och blanda med 1 tsk sötströ. Tryck ner bitarna i smeten. Hacka 10 gram hasselnötter och fördela över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.  Servera med vaniljsås eller grädde (gärna smaksatt med vanilj).

Rabarberkaka - Baka Sockerfritt