Hoppa till innehåll
Open navigation

Raw food

Jag har blivit allt mer intresserad av raw food, och gjort ett par recept med enbart “levande produkter”, som inte hettats upp och därför är mer näringsrika än många andra mer.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Jag har blivit allt mer intresserad av raw food, och gjort ett par recept med enbart “levande produkter”, som inte hettats upp och därför är mer näringsrika än många andra mer processade produkter. Det kan vara lite klurigt att veta vad alla slags namn i matvärlden betyder, så därför tänkte jag att jag skulle göra en väldigt kort sammanfattning om vad just raw food är för något. 

Raw food (ibland kallad levande föda) är ett begrepp för vegetabilisk mat som aldrig värmts över 42,5 grader (har i varje fall jag uppfattat det som). Då maten aldrig hettats upp är den rik på näringsämnen och innehåller dessutom ”levande” enzymer  som har en läkande effekt och gör det lättare att smälta maten. Blir maten för varm, dör istället enzymerna. Maten är även rik på fibrer som håller igång magen. Inom raw food är det även viktigt att välja ekologiska råvaror.

På ”råvarubutiken” beskrivs att tanken med raw är att minimiera att råvarorna förändras genom exempelvis upphettning och med konstiga tillsatser. Genom att äta mat som i sin sammansättning är så likt ursprunget som möjligt, kan kroppen behålla mer näring. Som sagt är även enzymerna vid liv, som hjälper till och gör det lättare för kroppen att bryta ner maten.

Alla passar inte för att äta raw, men det skadar inte att testa! Man kan börja med att byta ut ett mål om dagen. Ibland kan det ta ett tag innan magen vänjer sig vid den nya slags maten (ibland kan det ta ett par månader). Många berättar att de fått ökad energi av raw food kost, och slipper energidippar som annars är vanligt. Ofta vittnas det även om minskad sjukdom då kosten är så rik på vitaminer och mineraler. Andra fördelar är ett uppnående av sin idealvikt, bättre hud, minskad trötthet och huvudvärk.

Inspireras av mina raw-recept HÄR!

 

Raw food - Baka Sockerfritt