Hoppa till innehåll

Recepttips – Skumkokosrutor

        Ett av mina tidigare recept som blivit populärt är dessa skumkokosrutor – och jag tycker att dom liknar sådana där skumkokosbollar/skumraketer. Roligt.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Recepttips - Skumkokosrutor - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Ett av mina tidigare recept som blivit populärt är dessa skumkokosrutor – och jag tycker att dom liknar sådana där skumkokosbollar/skumraketer. Roligt bakverk, och en typ som jag inte brukar göra. Man kan tro att dessa är svårgjorda, men det är det faktiskt inte. Stelnar lätt, så det är mest att blanda alla ingredienser. 
 
De här kokosrutorna är ett bakverk utan speciellt mycket energi – det består färmst av äggvita. Passar fint som godis, tilltugg eller liknande, men kanske inte är jättemättande! Däremot är ju äggvita väldigt näringsrikt. 
 
Tips: testa även Chokladdoppade kokosrutor!
 

 

Recepttips - Skumkokosrutor - Baka Sockerfritt
 

  

Skumkokosrutor – 4 stycken

Botten:
2 äggvitor
2 gelatinplattor
2 msk sockerersättning
2 msk kokande vatten
1 ½ msk riven kokos
1 krm vaniljpulver

Glasyr:
1 äggvita
1 gelatinplatta
1 ½ msk sukrin melis (eller annat liknande)
1 msk kakao
1 msk kokande vatten  

Toppa med: riven kokos och/eller hyvlad choklad

Botten
Vispa äggvitorna med sötning med elvisp till en fast konsistens. Blanda i vaniljpulver och kokos. Lägg gelatinplattorna i kallt vatten i ca fem minuter. Krama ur vattnet och häll över 2 msk kokande vatten. Häll detta över äggblandningen medan du vispar med elvisp.

Klä en passande form med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i massan. Låt stå i kylskåp för att stelna i minst ett par timmar. 

Glasyr
Vispa äggvitorna med sukrin melis pösigt med elvisp. Blanda även i kakao. Lägg gelatinplattan i kallt vatten i fem minuter, krama ur vattnet och häll över 1 msk kokande vatten. Häll detta i äggvispen under vispande. Fördela glasyren över kakan och strö över kokos. Ställ återigen in i kylskåp i minst 10 minuter. Skär upp kakan i bitar!

 

 

Recepttips - Skumkokosrutor - Baka Sockerfritt