Hoppa till innehåll

Romtryfflar med nötcrème

      Sponsrat samarbete med Dr. Oetker       Tryfflar av olika slag är en typ av godis som jag gör säkert minst en gång per månad. Det är ju så gott och enkelt,.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Romtryfflar med nötcrème - Baka Sockerfritt
 
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
 
Tryfflar av olika slag är en typ av godis som jag gör säkert minst en gång per månad. Det är ju så gott och enkelt, samtidigt som det är en fin gåva att ge bort. Min man Artur får exempelvis i nio fall av tio en cellofanpåse med tryfflar på högtidsdagar – oavsett om det är fars dag, födelsedag, påsk eller jul (det är kanske inte enbart det han får ska tilläggas).
 
Denna variant är en extra lyxig specialare! Själva chokladtryffelmassan är smaksatt med romarom från Dr. Oetker (finns att hitta i livsmedelsbutiker vid “bakhyllan”), men det slutar inte där för den har även en mittdel bestående av min hälsosamma “nutella”/nötcrème. Just att smaksätta tryfflar gör jag ofta, och då framförallt med romarom (samt lite vanilj för att få till en rundare och mer mjuk smak). Men det här med att göra en liten “gömma” i dom, kan jag inte dra mig till minnes att jag har gjort tidigare. Men lyckat är det! Och för den som vill kan man ju byta ut nötcrèmen mot en färdigköpt (finns utan tillsatt socker), eller rätt och slätt en liten chokladbit.
 
På bilderna ser ni att jag rullat tryfflarna i två olika “pulver”. Det ena är kakao och den andra är sötning i florformat.
 
 
 
 
Romtryfflar med nötcrème - Baka Sockerfritt

 

 

Romtryfflar med nötcrème – ca 15 stycken

150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde
1 msk smör
½ –1 tsk Dr. Oetker romarom (eller efter smak)
2 krm vanilj från Dr. Oetker vaniljtwister

ca 1 dl hälsosam nutella/chokladhasselnötscrème* (se nedan)

Koka upp grädde i en kastrull och ta bort från plattan. Tillsätt bitar av choklad och rör till en slät smet. Tillsätt därefter resterande ingredienser förutom chokladcrèmen. Låt tryffelmassan stå kallt tills den blir hård. 

Låt gärna chokladcrèmen stå i frysen ett tag, så att den blir hård och därmed blir lättare att arbeta med. Ta en bit tryffel i handen och platta ut den något. Fördela en mindre klick (ca 1 tsk) av chokladcrèmen ovanpå. För upp kanterna på tryffeln runt chokladcrèmen så att den täcks helt. Rulla i kakao eller sötning i florformat. Tvätta gärna händerna mellan varje tryffel för en lättare hantering, finare tryfflar och mindre kladd. Förvara tryfflarna i kylskåp.

 

*Hälsosam ”Nutella”/nötcrème -1 liten burk, ca 2 dl

Mixa noga samman 175 gram hasselnötter (rostade utan skal), 2 ½ – 3 msk sötströ, 2 msk kokosolja, 1 ½- 2 msk kakao och 2 krm vanilj från Dr. Oetker vaniljtwister till en slät konsistens i en mixer/matberedare. Förvara i kyl.

 
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
Romtryfflar med nötcrème - Baka Sockerfritt
 
Romtryfflar med nötcrème - Baka Sockerfritt
 
Romtryfflar med nötcrème - Baka Sockerfritt