Hoppa till innehåll

Rulltårtstårta, utan tillsatt socker

      Minst en gång varje år till ett sommarfirande gör jag min rulltårtstårta. Detta för att den är så himlans god, och för att jag tycker det känns väldigt festligt! Nu.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Rulltårtstårta, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Minst en gång varje år till ett sommarfirande gör jag min rulltårtstårta. Detta för att den är så himlans god, och för att jag tycker det känns väldigt festligt! Nu börjar ju dessutom skolavslutningar och midsommartider nalkas – och även om jag ännu inte vet hur jag kommer fira midsommar, så är detta bakverk högt upp på listan över potentiella midsommardesserter hemma hos oss.
 
Man kan fylla rulltårtan med exempelvis en chokladkräm eller hallonkräm (recept nedan). Tårtan byggs upp på så sätt att rulltårtsskivor varvas med grädde, bär, hackad choklad – eller vad man tycker är gott att toppa och garnera med!
 
 

Rulltårtstårta – 6 till 8 portioner

Rulltårta:
4 ägg

1 2/3 dl mandelmjöl
½ dl sockerersättning
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Fyllning:

Chokladfyllning:
125 gram mascarpone

75 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
35 gram smör

ca 2 msk sockerersättning

eller

Hallonräm:
ca 1 dl mascarpone
ca 1 dl hallonsylt, utan tillsatt socker

Dekoration:
Grädde
Bär
Hackad choklad
Citronmeliss


Rulltårta
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa under någon minut ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner detta i ”äggvispet”. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna och häll i smeten så att den blir ca 20X30 cm, eller något mindre (smeten går att anpassa rätt väl då den inte rinner ut – även om formen är större). Kom ihåg att smeten inte ska fördelas ut för tunn, då går den lätt sönder. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter (kontrollera att bottnen har stelnat, annars blir pappret svårt att få bort). När rulltårtsbotten tagits ur stjälps den upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Låt stå i ett par minuter innan det första pappret försiktigt tas bort.

Chokladfyllning
Passa på att göra fyllningen medan rulltårtan gräddas (gör fyllningen annars innan). Smält smör och choklad försiktigt så att det inte bränns (jag gör detta i mikron). Rör ner mascarpone och sockerersättning. Blanda till en jämn konsistens. Bred på fyllningen försiktigt på bottnen (värm fyllningen något om konsistensen blivit för hård). 

eller 

Hallonkräm
Börja gärna med hallonkrämen. Blanda mascarpone och hallonsylt med en sked och låt stå framme i rumstemperatur innan den bres på rulltårtan. 

Rulla ihop rulltårtan från kortsida till kortsida så att rulltårtan blir så tjock som möjligt. Vira in i plastfolie och låt stå och kallna i kyl i minst 30 minuter – men längre går också bra, så som över natten.

Skär rulltårtan i skivor, lägg på ett tårtfat, toppa med grädde och varva med fler skivor i tre lager. Själv hade jag fyra-fem skivor i botten, tre i det mellersta och en skiva i det övre lagret. Garnera med bär, citronmeliss och hackad choklad. Servera relativt omgående. Själva rulltårtan håller ett par dagar i kylskåp.

 
 

Rulltårtstårta, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt