Hoppa till innehåll

Rulltårtstårta

    Sponsrat samarbete med N!CK’S       Imorgon fyller Vincent år och på söndag är det kalasdags! För alla som också går i kalastider – eller letar efter.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Rulltårtstårta - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med N!CK’S
 
 
 
Imorgon fyller Vincent år och på söndag är det kalasdags! För alla som också går i kalastider – eller letar efter en passande påskdessert – vill jag tipsa om rulltårtstårta. Det är första gången jag gör det, men inte den sista. För det första så är det inte mycket svårare än att bara baka en rulltårta, och för det andra blir tårtan superduperfin! Jag menar, hur söt är den inte?
 
Till sötning för rulltårtan har jag använt mig av N!CK’S nya sockerersättning – Use Like Sugar (samma konsistens och mängd som socker). Jag är så glad att den äntligen har kommit ut och finns i handeln, för den är både mer lik socker i sin smak och gör bakverk mer luftiga än liknande produkter på marknaden. Andra sockerersättningar har varit bra, men denna produkt går ytterligare ett steg fram alltså! Går att få tag på i många vanliga mataffärer! 
 
Rulltårtan innehåller generöst med krämig chokladfyllning med mörk choklad från N!CK’S  och mascarpone som bas. Tårtan byggs upp på så sätt att rulltårtsskivor varvas med grädde, bär, hackad choklad – eller vad man tycker är gott att toppa och garnera med!
 
 
Rulltårtstårta - Baka Sockerfritt
 
 
 

Rulltårtstårta – 6 till 8 portioner

Rulltårta:
4 ägg

1 2/3 dl mandelmjöl
½ dl N!CK’S Use Like Sugar
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Chokladfyllning:
125 gram mascarpone

75 gram N!CK’S dark chocolate
35 gram smör

ca 2 msk N!CK’S Use Like Sugar

Dekoration:
Grädde
Bär
Hackad N!CK’S Chocolate
Citronmeliss


Rulltårta
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa under någon minut ägg och N!CK’S Use Like Sugar pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner detta i ”äggvispet”. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna och häll i smeten så att den blir ca 20X30 cm, eller något mindre (smeten går att anpassa rätt väl då den inte rinner ut – även om formen är större). Kom ihåg att smeten inte ska fördelas ut för tunn, då går den lätt sönder. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter (kontrollera att bottnen har stelnat, annars blir pappret svårt att få bort). När rulltårtsbotten tagits ur stjälps den upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Låt stå i ett par minuter innan det första pappret försiktigt tas bort.

Chokladfyllning
Passa på att göra fyllningen medan rulltårtan gräddas (gör fyllningen annars innan). Smält smör och choklad försiktigt så att det inte bränns (jag gör detta i mikron). Rör ner mascarpone och N!CK’S Use Like Sugar. Blanda till en jämn konsistens. Bred på fyllningen försiktigt på bottnen (värm fyllningen något om konsistensen blivit för hård). Rulla ihop från kortsida till kortsida så att rulltårtan blir så tjock som möjligt. Vira in i plastfolie och låt stå och kallna i kyl i minst 30 minuter – men längre går också bra, så som över natten.

Skär rulltårtan i skivor, lägg på ett tårtfat, toppa med grädde och varva med fler skivor i tre lager. Själv hade jag fyra-fem skivor i botten, tre i det mellersta och en skiva i det övre lagret. Garnera med bär, citronmeliss och hackad choklad. Servera relativt omgående. Själva rulltårtan håller ett par dagar i kylskåp.

 
 
 
Rulltårtstårta - Baka Sockerfritt
 
Rulltårtstårta - Baka Sockerfritt
 
Rulltårtstårta - Baka Sockerfritt