Hoppa till innehåll

Russingrottor – Barnvänliga kakor

Som jag nämnt tidigare hade Vincent 2-års kalas i söndags. Dagen till ära gjorde jag bland annat en sorts småkakor som Vincent tyckt så mycket om – Russingrottor (inspirerade av.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Som jag nämnt tidigare hade Vincent 2-års kalas i söndags. Dagen till ära gjorde jag bland annat en sorts småkakor som Vincent tyckt så mycket om – Russingrottor (inspirerade av syltgrottor)! Kakan är vegansk, har en bas av mandelmjöl och havremjöl och är sötad med russin. Kakan fylls med den typ av sylt/bär som man själv önskar. Jag körde på färdigköpt jordgubbsmarmelad utan tillsatt socker.
 
Dessa kakor är inte så söta i smaken och jag tycker de passar bra som snacks, energipåfyllning och “mellanmålskakor”. Jag dubblade nedanstående recept gånger två och fick runt 12 russingrottor.
 
 
 
 
Russingrottor - Barnvänliga kakor - Baka Sockerfritt

  

 

Russingrottor – 6 stycken

1 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
½ dl russin
1 msk kokosolja
ev. någon tsk vatten
ev. något krm kanel

fast sylt eller liknande (använd gärna en utan tillsatt socker)

Sätt ugnen på 125 grader. Mixa samman mandel- och havremjöl tillsammans med russin. Tillsätt även resterande ingredienser (vid behov tillsätts lite vatten). Forma kulor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en ”grotta” i varje kula. Då degen innehåller olja istället för smör, blir den lite miner lätthanterlig och kanterna spricker lätt. Fixa gärna till det med fingrarna. Fördela en liten klick sylt/hallon/chiasylt i varje russingrotta. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 
 
 
 
Russingrottor - Barnvänliga kakor - Baka Sockerfritt
 
Russingrottor - Barnvänliga kakor - Baka Sockerfritt
 
Russingrottor - Barnvänliga kakor - Baka Sockerfritt