Hoppa till innehåll

Russingrottor

Det här är riktigt goda, och barnvänliga, syltgrottor sötade med russin... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Det här är riktigt goda, och barnvänliga, syltgrottor sötade med russin. Därför kallar jag dom russingrottor! Kakorna är mejerifria och innehåller kokosolja. Därför kan degen bli något svårhanterlig och “spricka” i kanterna (vilket man kan fixa till med fingrarna). Russingrottorna valde jag att fylla med sylt (finns bra alternativ att köpa färdigt), men det går ocskå bra att fylla med chiasylt, ett hallon – eller varför inte en nöt eller ett russin?
 
Ni kanske vet vid det här laget hur kräsen Vincent är. Men när jag gjorde degen till dessa kakor stod han bredvid mig och skrek “kaka” om och om igen, och fick smaka kakdeg. Det blev jag så glad över! För mig räckte degen till fem kakor, men till någon som inte äter upp deg, räcker det till sex stycken.
 
 
Tips: det går givetvis bra att göra även platta kakor utav detta. 
 
 
 
 
Russingrottor - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Russingrottor – 6 stycken

1 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
½ dl russin
1 msk kokosolja
ev. någon tsk vatten
ev. något krm kanel

fast sylt eller liknande

Sätt ugnen på 125 grader. Mixa samman mandel- och havremjöl tillsammans med russin. Tillsätt även resterande ingredienser (vid behov tillsätts lite vatten). Forma kulor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en ”grotta” i varje kula. Då degen innehåller olja istället för smör, blir den lite miner lätthanterlig och kanterna spricker lätt. Fixa gärna till det med fingrarna. Fördela en liten klick sylt/hallon/chiasylt i varje russingrotta. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 
 
 
 
Russingrottor - Baka Sockerfritt
 
Russingrottor - Baka Sockerfritt
 
Russingrottor - Baka Sockerfritt