Jag gillar saffran och jag gillar choklad (läs älskar). Vad passar då bättre i jul än en kombination av detta? Jag har nu gjort en saffran- och chokladkaka, som blev sådär härligt kladdig och saftig, precis som jag vill ha det! För att göra det extra festligt smälte jag choklad och ringlade över min bit.
Tänk att det idag bara är en vecka kvar till första advent och exakt en månad kvar till julafton! Jag har förberett lite nytt julpynt, då jag har pysslat lite med Panduros julpyssel och glittrat stor kottar. Nästa helg åker det tunga artilleriet fram, bestående av adventsljusstakar och julstjärnor! Längtar!

Saffran- och chokladkladdkaka
Grundsmet:
20 gram smör
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk hasselnötsmjöl
ca 2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
Saffrandel:
1/3 krm saffran
5-10 gram grovhackad vit choklad
Chokladdel:
1 msk grädde eller mjölk
2 tsk kakao
½ msk sötströ
5-10 gram grovhackad ljus eller mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner ägg, grädde (går att byta ut en del mot mjölk) och smält smör. Dela upp smeten i två delar. Tillsätt i en del ingredienserna till saffransdelen, och i den andra ingredienserna till chokladdelen. Smörj och bröa en 12-cm springform och fördela först i chokladsmeten och ovanpå denna saffranssameten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter. Servera kakan med vispad grädde (eller glass)!