Hoppa till innehåll

Saffransblondie (med vit choklad)

      Som jag sagt (eller tänkt) många gånger i dessa coronatider – gillar man jul så är det bara att jula till det allt man kan och vill. Så får man i varje fall det lite.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saffransblondie (med vit choklad) - Baka Sockerfritt
 
 
 
Som jag sagt (eller tänkt) många gånger i dessa coronatider – gillar man jul så är det bara att jula till det allt man kan och vill. Så får man i varje fall det lite roligare! Dessa tider är så fruktansvärt galna och tråkiga, och det gäller att ta till varje knep man kan för att göra det mer uthärdligt. 
 
För den som vill hotta till julstämningen femhundra snäpp med något gott att äta och en ljuuuuvlig doft av saffran (åh, den stämningshöjande doften som sprider sig när det bakas med saffran….) så är denna saffransblondie som jag skapade i fjol att rekommendera. Istället för mörk choklad har jag använt mig av vit choklad (kan tipsa om den från Clean Eating) och istället för att smaka kakao/chokladsmak så smakar den såklart saffran.
 
Kakan är godast rumstempererad eller ljummen, och efter den har förvarats i kyl kan man antingen ställa fram valfri mängd bitar i några timmar eller värma en kort stund i mikro eller ugn. Blondiesarna är toppen att äta som dom är, men man kan också göra som jag gjort på bilden och servera med en klick grädde och någon härlig topping i form av exempelvis bär!
 
 

Saffransblondie (med vit choklad) - Baka Sockerfritt
 
 

Saffransblondie (med vit choklad) – 9 bitar

2 ägg
1 pkt saffran (0,5 g)
100 gram smör
100 gram vit choklad, utan tillsatt socker
1 1/3 dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 dl potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ta bort från plattan och rör ut saffranet. Bryt chokladen i bitar och rör även ner detta tills det smält helt. Vispa ägg och sockersättning pösigt med elvisp och blanda därefter ner den släta chokladen och potatismjölet. Fördela i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, ca 20X20 cm, och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Om kakan börjar ta för mycket färg läggs en bit aluminiumfolie eller bakplåtspapper över.

 
 

Saffransblondie (med vit choklad) - Baka Sockerfritt
 
Saffransblondie (med vit choklad) - Baka Sockerfritt