Hoppa till innehåll

Saffranskaka – och glad första advent!

Igår hade jag en jättemysigt julfika (och födelsedagfika), dit jag bakat massor av bakverk! Förutom alla de chokladbakverk jag visade igår (samt pepparkakor, biscotti, ost, två.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Igår hade jag en jättemysigt julfika (och födelsedagfika), dit jag bakat massor av bakverk! Förutom alla de chokladbakverk jag visade igår (samt pepparkakor, biscotti, ost, två sorters glögg, prinsesstårta mm), gjorde jag en variant på ett recept på saffransmuffins jag komponerade till förra julen. Jag ändrade dock lite i receptet och gjorde kakan i min lilla brödform jag köpt på Spisa. Det går säkerligen mycket bra att använda en liten springform istället, och eventuellt göra en extra muffin på sidan om det blir för mycket smet för formen (glöm då inte att ta ut muffinsen tidigare än springformen). Kakan blev mycket uppskattad och hela gick åt!
 
 
Saffranskaka - och glad första advent! - Baka Sockerfritt
 
Saffranskaka med dadlar

100 gram färska dadlar med kärnan borttagen (ca 8 stycken)
ca ½ dl vispgrädde
50 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
2-3 msk hasselnötsmjöl
2-3 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
ca 1 – 1 ½ msk sötströ
1 paket saffran
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna med en sked. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en liten brödform (ca 10X12 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills kakan blir fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!

 
Saffranskaka - och glad första advent! - Baka Sockerfritt