Hoppa till innehåll

Saffranskaka utan tillsatt socker

      Min juliga favoritkaka är denna gamla goding som jag gjort många, många gånger (både hemma och ute som exempelvis till event). Det är min saftiga saffranskaka som är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 

Min juliga favoritkaka är denna gamla goding som jag gjort många, många gånger (både hemma och ute som exempelvis till event). Det är min saftiga saffranskaka som är sötad med färska dadlar – med riktigt mycket saffranssmak! Jag brukar baka den minst en gång per år, men ofta mer. 

Saffranskakan är toppengod att skära i skivor och äta som den är, men också med en klick vispad grädde! Tips är att kika in mina muffins som är just detta recept fast i muffinformat.

 

 
Saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt 

 

Saffranskaka med dadlar – ca 8 bitar

150 gram färska dadlar med kärnan borttagen
75 gram smör
1 gram saffran (dvs 2 paket)
3 ägg

1 dl vispgrädde
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 2 msk sockersättning (går att utesluta eller byta ut mot mer dadlar/honung)
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna släta med en sked (gär även bra att använda en stavmixer). Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, eller tills kakan blir nästan helt fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!

 

 

Saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 Saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt