Saffranskola, utan tillsatt socker
Inlägget innehåller annonslänkar från Bodystore Ho ho ho! Nu kommer jag med det smarrigaste tipset inför julens alla mysiga julbak och fikor – Saffranskola! Alltså de är.. Läs mer

Inlägget innehåller annonslänkar från Bodystore
Ho ho ho! Nu kommer jag med det smarrigaste tipset inför julens alla mysiga julbak och fikor – Saffranskola! Alltså de är fantastiskt goda. Nästan så att jag och Artur blev lite arga på varandra när den andre tog utav dessa. Och nu är de slut sedan länge, så det är bara att baka en ytterligare sats.
Istället för sirap använder jag ett mer hälsosamt substitut som är utan tillsatt socker och kallas för fibersirap/fiber syrup. Här kör jag på den neutrala varianten “clear”. Ingredienserna fick sjuda i cirka 45 minuter tills termometern visade 115 grader. Och så får man röra runt då och då, och se till att smeten inte “separeras” (vilket innebär att fettet separeras från resten och detta kan hända om smeten får sjuda för länge/nå för hög temperatur).
Ge bort dessa saffranskolor i julklapp eller “gå bort”-present! Klä dom i bakplåtpsapper eller smörgåspapper och bind med något fint snöre. Så snyggt och uppskattat!
Saffranskola – ca 8 bitar
50 gram smör
1 dl grädde
2/3 dl fibersirap clear
1 ½ msk sockerersättning (ex. icas Sötströ eller Sukrin)
½ krm saffran
Smält smöret och tillsätt resterande ingredienser. Sjud i ca 45 minuter tills massan nått ca 115 grader. Rör om då och då. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolan. Låt stelna i kylskåp under ett par timmar. Skär i bitar av önskad storlek. Förvara i kylskåp.