Saffransmums
En härlig saffranskaka som påminner om kärleksmums! Jag använder en mindre ugnsform, som är ca 20X20 cm (från IKEA), men om man har en större långpanna (runt 20X30) kan man ta receptet.. Läs mer
En härlig saffranskaka som påminner om kärleksmums! Jag använder en mindre ugnsform, som är ca 20X20 cm (från IKEA), men om man har en större långpanna (runt 20X30) kan man ta receptet gånger 1.5, det vill säga 50% extra. Som sötning använde jag Use Like Sugar.
ca 50 minuter
Portioner: 9 bitar
Ingredienser
Kaksmet:
- 3 ägg
- 150 gram smör rumsvarmt
- 2 dl mandelmjöl
- 1 ½ – 2 dl sockerersättning
- 1 dl potatismjöl
- ½ dl grädde
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 gram saffran
Chokladtopping:
- 250 gram mascarpone
- 2-3 msk sockerersättning
- ca 2 msk kakao
- 1 – 1 ½ msk starkt kaffe
Dekoration:
Instruktioner
Kaksmet
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman det rumsvarma smöret tillsammans med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och saffran med elvisp.
- Tvätta visparna och vispa ägg och sockerersättning pösigt.
- Blanda ner äggvispet samt grädden i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en ugnsform, ca 20X20, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, kakan ska bli fast (gör inget om den är lite, lite kladdig i mitten).
Chokladtopping
- Vispa samman alla ingredienser med elvisp. Fördela på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos.
- Servera saffransmumsen rumstempererade, då själva saffranskakan/botten är godast rumstempererad. Dock bör den förvaras i kyl, så antingen bres toppingen på en stund innan servering, eller så tar man fram hela kakan från kylskåpet en timme innan servering.
Har du provat receptet?Nämn @bakasockerfritt.se eller tagga #bakasockerfritt.se!