Hoppa till innehåll

Saffransmums, utan tillsatt socker

      Saffransmums – kärleksmums gjorda på ett julinspirerat vis med saffranssmak istället för choklad i botten – gjorde jag i fjol och vill såklart visa er igen! Det.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saffransmums, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Saffransmums – kärleksmums gjorda på ett julinspirerat vis med saffranssmak istället för choklad i botten – gjorde jag i fjol och vill såklart visa er igen! Det är så roligt att baka och inspireras av juliga bakverk och kryddor. Det är lite tråkigt att det bara är under typ 1-2 månader som man “får” göra detta, så jag går all in här nu faktiskt!
 
Själva grunden är som ni ser en saffranssmakande kaka, och denna är toppad med “kärleksmumstopping” (en topping med choklad och kaffe). Jag använder en mindre ugnsform, som är ca 20X20 cm (från IKEA), men om man har en större långpanna (runt 20X30) kan man ta receptet gånger 1.5, det vill säga 50% extra. 

 

Saffransmums, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

Saffransmums – ca 9 bitar

Kaksmet:
3 ägg

150 gram smör, rumsvarmt
2 dl mandelmjöl
1 ½ – 2 dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 dl potatismjöl
½ dl grädde
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran

Chokladtopping:
250 gram mascarpone
2-3 msk sockerersättning (Use Like Sugar)
ca 2 msk kakao
1 – 1 ½ msk starkt kaffe

Dekoration: riven kokos

Kaksmet
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman det rumsvarma smöret tillsammans med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och saffran med elvisp. Tvätta visparna och vispa ägg och N!CK’S Use Like Sugar pösigt. Blanda ner äggvispet samt grädden i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en ugnsform, ca 20X20, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, kakan ska bli fast (gör inget om den är lite, lite kladdig i mitten). 

Chokladtopping
Vispa samman alla ingredienser med elvisp. Fördela på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos. Servera saffransmumsen rumstempererade, då själva saffranskakan/botten är godast rumstempererad. Dock bör den förvaras i kyl, så antingen bres toppingen på en stund innan servering, eller så tar man fram hela kakan från kylskåpet en timme innan servering.

 
 
Saffransmums, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt