Hoppa till innehåll

Saffransmums

    Sponsrat inlägg med N!CK’S       Gud vad jag älskar er, era kära julinspirerade bakverk! Egentligen skulle jag nog vilja baka med Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saffransmums - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg med N!CK’S
 
 
 
Gud vad jag älskar er, era kära julinspirerade bakverk! Egentligen skulle jag nog vilja baka med saffran och pepparkakskryddor året runt, men jag försöker ändå ha någon sorts självbevarelsedrift och hålla mig till november och december. Därför blir det extra mycket julbak nu och givetvis vill jag då även visa er mina härliga skapelser! Något som jag bakade tidigare under november och som jag minst sagt läääängtat efter att få visa er är dessa saffransmums! Ni vet kärleksmums? Tänker er dom, fast med saffran!
 
Själva grunden är alltså en härlig saffranssmakande kaka, som jag i sin tur toppat med den sedvanliga (för kärleksmums alltså) choklad- och kaffetopping. Det blir en god, julig och rolig kombination! Som sötning i både kaka och topping har jag använt mig av Use Like Sugar från N!CK’S som är en sockerersättning som sötar 1:1, och som smakar och uppför sig väldigt likt socker.  
 
Jag använder en mindre ugnsform, som är ca 20X20 cm (från IKEA), men om man har en större långpanna (runt 20X30) kan man ta receptet gånger 1.5, det vill säga 50% extra. 
 
Tips: kakao i toppingen kan bytas ut mot ca 2 ½ msk N!CK’S Chocodrink (ha då den mindre mängden sötning i). 
 
 
Saffransmums - Baka Sockerfritt

 

 

Saffransmums – ca 9 bitar

Kaksmet:
3 ägg

150 gram smör, rumsvarmt
2 dl mandelmjöl
1 ½ – 2 dl N!CK’S Use Like Sugar
1 dl potatismjöl

½ dl grädde
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran

Chokladtopping:
250 gram mascarpone
2-3 msk N!CK’S Use Like Sugar
ca 2 msk kakao
1 – 1 ½ msk starkt kaffe

Dekoration: riven kokos

Kaksmet
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman det rumsvarma smöret tillsammans med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och saffran med elvisp. Tvätta visparna och vispa ägg och N!CK’S Use Like Sugar pösigt. Blanda ner äggvispet samt grädden i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en ugnsform, ca 20X20, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, kakan ska bli fast (gör inget om den är lite, lite kladdig i mitten). 

Chokladtopping
Vispa samman alla ingredienser med elvisp. Fördela på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos. Servera saffransmumsen rumstempererade, då själva saffranskakan/botten är godast rumstempererad. Dock bör den förvaras i kyl, så antingen bres toppingen på en stund innan servering, eller så tar man fram hela kakan från kylskåpet en timme innan servering.

 
 
 
Saffransmums - Baka Sockerfritt
 
Saffransmums - Baka Sockerfritt