Hoppa till innehåll

Saftig äppelkaka med tosca

      Idag är jag extra sugen på saftiga mjuka kakor, men har inte tid för att baka. Jag får helt enkelt nöja mig med att ta en liten tillbakablick till min ljuvliga äppelkaka.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saftig äppelkaka med tosca - Baka Sockerfritt
 
 
 
Idag är jag extra sugen på saftiga mjuka kakor, men har inte tid för att baka. Jag får helt enkelt nöja mig med att ta en liten tillbakablick till min ljuvliga äppelkaka toppad med ett krämigt toscatäcke (som jag skapde för ett par år sen tillsammans med N!CK’S). Både äpple och toppingen bidrar till saftigheten – love it! Toscatäcket smakar gott av båda karamell och kokos, vilket passar så bra på äppelkakan. Om ni inte har testat detta recept tycker jag absolut att ni ska göra det!
 

Saftig äppelkaka med tosca - Baka Sockerfritt

 

Äppelkaka med tosca – ca 6 bitar

Kaksmet:
3 ägg
1 litet äpple
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ – 2 dl sockerersättning (Use Like Sugar
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

Kokostosca:
50 gram smör
2 dl riven kokos
½ dl vispgrädde
2 msk fibersirap honey/gold
ev. 1 msk sockerersättning (Use Like Sugar

Kaksmet
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och kardemumma med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Skär ett äpple i tunna skivor och tryck ner i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Medan kakan förgräddas görs toscan.

Kokostosca
Sjud smör, vispgrädde och fibersirap under ca 5-10 minuter. Rör ner riven kokos och söta eventuellt extra. Fördela toscan försiktigt på den förgräddade äppelkakan. Grädda nu kakan i mitten av ugnen i 25 minuter till. Lägg på en bit aluminiumfolie/bakplåtspapper ovanpå om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna.

 

Saftig äppelkaka med tosca - Baka Sockerfritt