Hoppa till innehåll
Open navigation

Saftig mazarinkaka med blåbär

När det är varmt och soligt ute, som under de senaste dagarna, blir jag ofta sugen på att baka fräscha bakverk med en massa härliga bär. Så jag har nu svängt ihop en saftig mazarinkaka med.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
När det är varmt och soligt ute, som under de senaste dagarna, blir jag ofta sugen på att baka fräscha bakverk med en massa härliga bär. Så jag har nu svängt ihop en saftig mazarinkaka med blåbär! Kakan är mejerifri, och istället innehåller den kokosolja och kikärtor, vilka kan sägas agerar substiutut för smör och eventuell grädde/mjölk. Kikärtorna ger den där härligt saftiga och halvkletiga konsistensen som ni kanske kan urskönja på bilderna nedan. Det hela blev riktigt bra! Mazarinsmaken kommer från bittermandelaromen som jag smaksatt degen med (1 droppe=1 bittermandel, enligt flaskan). Som jag nämnt tidigare kan aromen vara svår att dosera, och därför rekommenderar jag att hälla lite i locket för att därefter försiktigt droppa ner i smeten eller på en sked. Aromen är väldigt stark i smaken.
 
Blåbären passar utmärkt ihop med mazarinsmaken. Själv använder jag frysta som har fått tina. När jag rör ner bären i kaksmeten, rör jag väldigt försiktigt för att inte alla blåbär ska “mosas ut” i hela smeten. Jag valde att toppa den färdiggräddade mazarinkakan med ytterligare mosade blåbär som jag sötat med lite sötströ, men det gör man som man vill.
 
 
 
 
Saftig mazarinkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
 
 

Saftig mazarinkaka med blåbär

2 ägg
70 gram kikärtor (från en tetra)
30 gram blåbär
1 dl mandelmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 msk kokosolja, neutral
1 msk vatten
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 droppar bittermandelarom 

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av kikärtorna. Mixa detta tillsammans med ägg under någon minut med en stavmixer. Blanda alla torra ingredienser och rör ner detta i äggen och kikärtorna. Smält kokosoljan och tillsätt tillsammans med vatten och arom. Rör till sist ner blåbären försiktigt. Smörj och mjöla en 12-cm springform och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Om önskas toppas kakan därefter med blåbär (sötade med lite sötströ)!

 
 
 
Saftig mazarinkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
Saftig mazarinkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
Saftig mazarinkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
Saftig mazarinkaka med blåbär - Baka Sockerfritt