Hoppa till innehåll

Saftig saffranskaka utan tillsatt socker

I mitt kök bakas det sedan ett par veckor tillbaka nästan uteslutande juliga bakverk. Jag älskar doften av pepparkaka, Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
I mitt kök bakas det sedan ett par veckor tillbaka nästan uteslutande juliga bakverk. Jag älskar doften av pepparkaka, saffran och dylikt! Jag har sedan tidigare flertalet favoriter när det kommer till julrecept, och dessa bakar jag gärna minst en gång varje jul. Givetvis vill jag dela med mig utav dessa även här på bloggen!
 
Här sist var det min saftiga saffranskaka som jag gjorde. Den är minst sagt ett måste till jul. Kakan smakar mycket av saffran, och får en fin söt smak av färska dadlar. Desstom bidrar även dadlarna till den saftiga konsistensen. Servera gärna kakan i skivor med en klick grädde till!
 
 
 
 Saftig saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
 
Saffranskaka med dadlar

2 ägg
100 gram färska dadlar med kärnan borttagen (ca 8 stycken)
30-50 gram smör
ca ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos (går att ersätta mot mandel/hasselnötsmjöl)
1 msk kokosmjöl
ev. 1 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 paket saffran (0,5 gram)

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna med en sked. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills kakan blir fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde.

 
 
 
 
 
Saftig saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
Saftig saffranskaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt