Hoppa till innehåll
Open navigation

Sandkaka (glutenfri, utan tillsatt socker)

        Känner ni till Sandkaka? Det är som sockerkaka, fast lite tyngre och mer saftig. Och kanske lite, lite godare. Om ni frågar mig alltså! Jag gjorde sandkaka för.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Sandkaka (glutenfri, utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Känner ni till Sandkaka? Det är som sockerkaka, fast lite tyngre och mer saftig. Och kanske lite, lite godare. Om ni frågar mig alltså! Jag gjorde sandkaka för första gången utan tillsatt socker och gluten förra året – bättre sen än aldrig för den är sååå god! 
 
Skillnad mellan den traditionella sockerkakan och sandkaka är att den senare innehåller lite potatismjöl samt är smaksatt med rom/konjak (eller liknande). Hur gott som helst och har ni inte testat så tycker jag att ni ska ta och göra det. Genast! 
 
Ps. Om den ska hålla längre än cirka en – två dagar ska den stå i kylskåp, men bör vara rumstempererad vid servering.
 
 
 

Sandkaka (glutenfri, utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt

 

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker – 6 skivor

3 ägg
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ – 2 dl sockerersättning (här passar Use Like Sugar för mjuk/fluffig konsistens)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk romarom
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver mjukt med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara fast. Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 

 

Sandkaka (glutenfri, utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt