Hoppa till innehåll

Semlor utan gluten och tillsatt socker

    Sponsrat samarbete med Lailas mjölmix     Ingen har väl missat att det är semmeldagen på tisdag? Klart att man ska baka semlor i alla fall minst en gång per år... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med Lailas mjölmix
 
 
Ingen har väl missat att det är semmeldagen på tisdag? Klart att man ska baka semlor i alla fall minst en gång per år. Speciellt i år kan jag tycka – när tiderna är oroliga är det viktigt att passa på att fira allt som är värt att firas!
 
Själv har jag gjort ett enligt mig superbra nytt semmelrecept för i år med Lailas blåa glutenfria mjölmix som bas. Mjölmixen är utan ägg- och mjölkprodukter och är riktigt bra att ha i bulldegar och gör att degen blir smidig och lättarbetad! För att degen ska kunna jäsa har jag tillsatt 1 msk honung i degen (av vad jag förstått så ska jästen “äta upp” honungen så att dess sockerarter inte finns kvar när allt har jäst klart. Bulldegen har jag smaksatt med malen kardemumma från Kockens kryddor som är ett måste att ha i och som är så gott i bulldeg!
 
Mandelmassan till semlorna gör jag enkelt av mandelmjöl och äggvita, vilken jag fyller bullarna med – plus att jag toppar med vispad grädde ovanpå detta såklart. Den som vill pudrar dessutom semmellocket med sockerersättning i form av florsocker, eller lite extra mjölmix. 
 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Semlor utan gluten och tillsatt socker – 10 stycken

Semmelbullar:
½ förpackning blå jäst
75 gram smör
5 dl Lailas mjölmix, blå
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
1 msk honung
1 msk fiberhusk/pulveriserat psylliumfröskal
2 tsk Kockens kardemumma, malen 
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1 äggvita till pensling

Mandelmassa:
3 äggvitor
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk sockerersättning
ca 6 droppar bittermandelarom (eller motsvarande)
mjölk/grädde

Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde

 

Semmelbullar
Smält smöret, blanda därefter ner mjölken och låt bli fingervarmt/37 grader. Blanda ut jästen och tillsätt även fiberhusk och låt svälla i ca 5 minuter. Rör även ner honung. Blanda resterande torra ingredienser med varandra och blanda därefter med vätskan. Arbeta degen ordentligt, gärna med degkrokar. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp bitar av degen (gärna med lite mjölmix på händerna så deg inte fastnar) och gör runda bullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter (övertäckt). Vispa upp en äggvita och pensla bullarna med detta. Sätt ugnen på 200 grader och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Om bullarna tar för mycket färg kan man stänga och värmen och låta dom stå på eftervärme. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ihop alla ingredienser (häll lite bittermandelarom i flaskans lock och droppa därifrån för att lättare ha koll på mängden). Skär av toppen av bullarna och gör små gropar i bottendelarna. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Tillsätt gärna lite mjölk eller grädde om mandelmassan blir för fast. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Vispa grädden och toppa med detta. Lägg på locken och pudra gärna på florsötning!

Tips: Montera semlorna precis innan servering. Semmelbullarna förvaras i kyl och tas då fram i rumstemperatur någon timme innan servering (eller värms en kort stund i ugn) för bästa smak och konsistens (konsistensen hårdnar i kyla).

 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt