Hoppa till innehåll

Semmelblondie

        Idag vill jag tipsa om ett nytt semmelinspirerat recept inför den annalkande fettisdagen. Jag har gjort något så spännande som en semmelblondie! Tänk dig en brownie.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Semmelblondie - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Idag vill jag tipsa om ett nytt semmelinspirerat recept inför den annalkande fettisdagen. Jag har gjort något så spännande som en semmelblondie! Tänk dig en brownie fast med kardemumma som smaksättning istället för choklad. 
 
Jag valde att göra blondien med vit choklad (från Clean Eating som är sötad med björksocker) och mandelmjöl som bas. Kardemumman tillsammans med mandeln, och förstås grädden som spritsas ovanpå, gör att smakerna är dom som också karaktäriserar semlan. Vit choklad bidrar till den klassiska kompakta, men ändå lite kletiga, browniekonsistensen. Kul, enkel och god variant av semla att bjuda på! 
 
 
 
Semmelblondie - Baka Sockerfritt
 
 
 

Semmelblondie – 9 bitar

3 ägg
100 gram smör
ca 80 gram vit choklad, utan tillsatt socker
2 ½ dl mandelmjöl
½ dl sockerersättning
2 msk kokosmjöl
1 – 1 ½ tsk kardemumma

Topping:
ca 1 ½ dl vispgrädde
mandelspån
ev. sötning
ev. vit choklad, utan tillsatt socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull, ta bort från plattan och rör ner bitar av vit choklad tills det smält. Rör ner alla torra ingredienser och till sist ägg. Klä en fyrkantig ugnsplåt, ca 20X20 cm, och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna. Blondien är enligt min mening godast kall.

Innan servering skärs blondin i bitar. Vispa grädden (söta om du vill). Spritsa ovanpå varje bit och toppa med mandelspån och hyvlad vit choklad.

 
 
 
Semmelblondie - Baka Sockerfritt
 
Semmelblondie - Baka Sockerfritt
 
Semmelblondie - Baka Sockerfritt