Hoppa till innehåll

Semmelkladdkaka, utan tillsatt socker

      Semmeldagen närmar sig (mitten av februari) och det är dags att baka massor av olika härliga varianter av semlor! Under åren har jag gjort en del olika – semmelmuffins,.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Semmelkladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Semmeldagen närmar sig (mitten av februari) och det är dags att baka massor av olika härliga varianter av semlor! Under åren har jag gjort en del olika – semmelmuffins, semmelwrap, den mer traditonella semlan givetvis – och så semmelkladdkaka som jag visar här. Grunden är en ljus kladdkaka, utan kakao alltså, med mandel och som är smaksatt med kardemumma. Semmelkladdkakan är toppad med vispad med grädde och lite mandelspån. Hur enkelt som helst!
 
 

Semmelkladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
  

Semmelkladdkaka – 6 till 8 bitar

Kladdkaka:
3 ägg
125 gram smör
2 ½ dl mandelmjöl
1 ½ – 2 dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 dl potatismjöl
1 tsk malen kardemumma
2 krm vaniljpulver

Toppas med:
2 ½ dl vispgrädde
ev. någon tsk sockerersättning
ca ½ dl mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser, rör ner ägg och smält smör. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20-cm springform, smöra och ”mjöla” formen och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter, konsistensen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna

Vispa grädde fluffigt, söta eventuellt efter smak. Bred över grädde på kladdkakan och strö sist över mandelspån.

Tips: för mer low carb – byt ut potatismjölet mot mandelmjöl (eventuellt lite extra).
 
 
 
Semmelkladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt