Hoppa till innehåll

Semmelmuffins – semla och muffins i ett!

        Fettisdagen närmar sig så sakteliga och jag kan tänka mig att många av er har påbörjat er egen semmelsäsong genom att kanske äta och/eller baka semlor. Det har.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Semmelmuffins - semla och muffins i ett! - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Fettisdagen närmar sig så sakteliga och jag kan tänka mig att många av er har påbörjat er egen semmelsäsong genom att kanske äta och/eller baka semlor. Det har givetvis jag som ni kanske vet om ni kikar in här ibland! Jag har gjort både semmelkladdkaka och semmelsmåkakor (det senare är dock inte ute än) under den senaste månaden. Det är inte den traditionella semlan, men likväl lika god för det.
 
En rolig semmelvariant som jag gjort under tidigare år är semmelmuffinsen – en hybrid mellan semla och muffins. Hyfsat lik den “vanliga” fast med en lösare smet som får gräddas i muffinsformar. Det gör att den bli lite enklare att göra då man inte behöver bry sig om hur fast smeten/degen måste vara för att inte bli för platt i ugnen (den behöver inte jäsa heller). På den färdiggräddade muffinsen skärs toppen av, en grop görs som fylls med en lättgjord egen mandelmassa och toppas med grädde. Enkelt och toppengott!
 
 
 

Semmelmuffins - semla och muffins i ett! - Baka Sockerfritt

 

Semmelmuffins – 4 till 5 stycken

Muffins:
50 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
½ dl mjölk
2 msk pofiber
2 msk kokosmjöl
2 msk sockerersättning
1 tsk bakpulver
2 krm kardemumma

Fyllning:
1 dl mandelmjöl
3 msk vispgrädde eller 1 äggvita
1 – 1 ½ msk sockerersättning
2 droppar bittermandelarom

Valfri mängd grädde att toppa med

Muffins
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sötning med elvisp. Blanda de torra ingredienserna till muffinsen och tillsätt det smälta smöret, vätskan och ägg. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Blanda alla ingredienser till fyllningen. Skär antingen toppen av muffinsen och gröp en grop, elller gröp ut en grop direkt i muffinsen. Smula ner inkråmet bland mandelmassan. Fördela fyllningen i groparna och toppa med vispgrädde!

  

 

Semmelmuffins - semla och muffins i ett! - Baka Sockerfritt