Hoppa till innehåll

Semmelmuffins (utan tillsatt socker)

      Semmeldagen infaller visserligen ovanligt sent i år (5 mars), men så här i slutet av januari kan jag ändå tycka att det är mer än okej att börja sin semmelsäsong!.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Semmelmuffins (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
 
 
 

Semmeldagen infaller visserligen ovanligt sent i år (5 mars), men så här i slutet av januari kan jag ändå tycka att det är mer än okej att börja sin semmelsäsong! Personligen tycker jag det är roligt att experimentera med varianter av den klassiska semlan. Tidigare år har jag exempelvis gjort semmelmuffins – en kombination av semla och muffins!

Jag vågar påstå att den är mer lättgjord än en semla då man inte behöver bry sig om konsistensen lika mycket – här är det ju bara att hälla smeten i muffinsformar för att grädda! När den är färdiggräddad kan man antingen skära av toppen eller göra en grop i den för att fylla med lättgjord mandelmassa. På med grädde och du har en underbar semmelmuffins!

 

Semmelmuffins (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt

 

Semmelmuffins – 4 till 5 stycken

Muffins:
50 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
½ dl mjölk
2 msk pofiber
2 msk kokosmjöl
2 msk sockerersättning
1 tsk bakpulver
2 krm kardemumma

Fyllning:
1 dl mandelmjöl
3 msk vispgrädde
1 – 1 ½ msk sockerersättning
2 droppar bittermandelarom

Valfri mängd grädde att toppa med

Muffins
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sötning med elvisp. Blanda de torra ingredienserna till muffinsen och tillsätt det smälta smöret, vätskan och ägg. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Blanda alla ingredienser till fyllningen. Skär antingen toppen av muffinsen elller gröp ut en grop direkt i muffinsen. Smula ner inkråmet bland mandelmassan. Fördela fyllningen i groparna och toppa med vispgrädde!

 

 

Semmelmuffins (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt