Smulpaj med blåbär och solrosfrö
Vissa veckor jobbar jag borta de flesta vardagar och/eller på annat sätt har mycket att göra som tyvärr minskar tiden för all bakning som jag skulle vilja göra. Helger är den tid i veckan då.. Läs mer

Vissa veckor jobbar jag borta de flesta vardagar och/eller på annat sätt har mycket att göra som tyvärr minskar tiden för all bakning som jag skulle vilja göra. Helger är den tid i veckan då jag i varje fall hinner baka en av dagarna – och det hann jag igår. “Vad går snabbt, och är samtidigt riktigt gott?”, tänkte jag. Smulpaj! En smulpaj har sällan, eller aldrig, svikit mig. Det kanske tar fem minuter (tio med städning) att svänga ihop själva smulpajen, och känns både fräscht, snällt för magen och hur gott som helst.
Denna gång gjorde jag min smulpaj med blåbär och som nöt- och mandelfri. Som bas i degen hade jag solrosfrö och havregryn. Solrosfrö går fint att byta ut mot någon annan frö eller nötter/mandel. Jag har dessutom smaksatt pajen med kanel. Smulpajen passar fint att äta som den är, eller med en klick grädde!

Smulpaj med blåbär och solrosfrö
120 gram blåbär (så att det täcker botten av formen)
20 gram smör
½ dl solrosfrö
½ dl havregryn
1 msk sötströ
ca 3 krm kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Om blåbären är frysta ska de tinas. Fördela i botten av en liten springform (ca 14 cm). Mixa solrosfrö och havregryn till en finmalen konsistens. Blanda detta med resterande ingredienser. Smula över degen på blåbären. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

