Hoppa till innehåll

Smulpaj med blåbär och karamell

      En av mina favvosmulpajer är denna variant med blåbär och karamell som nu föjt med mig i bakandet under flertalet somrar. Liksom vem älskar inte blåbär och karamell?.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Smulpaj med blåbär och karamell - Baka Sockerfritt
 
 
 
En av mina favvosmulpajer är denna variant med blåbär och karamell som nu föjt med mig i bakandet under flertalet somrar. Liksom vem älskar inte blåbär och karamell? TILLSAMMANS? Har ni inte testat är mitt tips att göra det omedelbums.
 
Först och främst har vi blåbär (givetvis). Om frysta bär används, ska dessa tinas och därefter blåbärsspadet som bildas hällas bort. Om önskas kan blåbären även blandas med exempelvis potatismjöl eller arrowrotpulver (för att suga upp vätska alltså). Blåbären täcks med en karamellsås innan smuldegen fördelas över. Det hela får en så härlig sötma och smak! Behövs liksom inget tillbehör som grädde eller glass. Men det går givetvis också bra att servera till förstås. Om man vill leva livet extra allt.
 
 
Smulpaj med blåbär och karamell - Baka Sockerfritt

 

Smulpaj med blåbär och karamell – 2 portioner

80-100 gram blåbär

Karamellsås:
en liten klick smör (ca 5 gram)
¾ dl vispgrädde
1 msk fibersirap gold

Smuldeg:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
2 tsk sockerersättning
½ tsk kanel

Karamellsås
Börja med karamellsåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud i ca 20 minuter tills konsistensen tjocknat något.

Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser noga.

Lägg blåbär i en liten pajform, ca 14 cm i diameter. Fördela över karamellsåsen. Smula över smuldegen. Gräddat mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills smuldegen tagit färg.

 
 
 
Smulpaj med blåbär och karamell - Baka Sockerfritt