Hoppa till innehåll

Snart semmeldagen – “Traditonella” Semlor

    Semmeldagen närmar sig med ungefär en månad kvar och visst ser man semlor överallt! Jag har gjort en hel del semlor och “semmelsmakande” bakverk i mina dagar – och.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Snart semmeldagen - "Traditonella" Semlor 9
 

 

Semmeldagen närmar sig med ungefär en månad kvar och visst ser man semlor överallt! Jag har gjort en hel del semlor och “semmelsmakande” bakverk i mina dagar – och mitt mest populära recept på traditionella semlor (fast utan tillsatt socker och gluten då förstås) är detta ni kan se här i inlägget. En för mig gammal goding som jag vill visa upp varje år!

Mina semmelbullar innehåller tjock yoghurt (välj exempelvis 10%-ig turkisk eller grekisk yoghurt) istället för smör och är smaksatta med lite kardemumma (såklart). Mandelmassan till fyllningen görs enkelt genom att blanda mandelmjöl med äggvita och sötning, samt smaksätts med bittermandelarom. Sedan fylls semmelbullarna med grädde och pudras på toppen med lite (florsötning). Enkelt för att vara semlor tycker jag och såå gott! Och givetvis går det utmärkt att öka receptet för att göra fler semlor.

 

Snart semmeldagen - "Traditonella" Semlor 11

Hälsosamma semlor – 6 stycken

Semmelbullar:
2 ägg
100 gram tjock yoghurt
4 msk havregryn
3 msk mandelmjöl
3 msk sockerersättning
2 msk pofiber
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm kardemumma
2 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
1 1/3 dl mandelmjöl
2 äggvitor
1 msk sockerersättning
2-4 droppar bittermandelarom
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
Vispgrädde

Semmelbullar
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ägg, yoghurt och havregryn i en skål och mixa med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en sked. Låt degen vila under några minuter. Forma sex runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (eller tills bullarna är fasta). Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Toppa med vispgrädde. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!

 

 

Snart semmeldagen - "Traditonella" Semlor 13
 
Snart semmeldagen - "Traditonella" Semlor 15