Hoppa till innehåll

“Sockerkaka” med brynt smör

      Om du gillar brynt smör kommer här ett recept som.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
"Sockerkaka" med brynt smör 9
 
 
 
Om du gillar brynt smör kommer här ett recept som jag tycker du ska spana in! En sockerkaksliknande kaka, fast utan det tillsatta sockret då förstås, där jag brynt smöret istället för att smälta det på vanligt vis.
 
Själv tycker jag mycket om den kolaaktiga smaken som kommer från brynt smör. Passar i allt från chokladpraliner, glass och sockerkakor! Denna kaka bör severa rumstempererad/ljumen, men ska förvaras i kyl. Servera gärna med en klick vispad grädde!
 
 

"Sockerkaka" med brynt smör 11

 
 

“Sockerkaka” utan tillsatt socker med brynt smör – ca 8 skivor

3 ägg
125 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 170 grader. Bryn smöret tills det har fått en ljusbrun färg och en nötaktig doft och låt därefter svalna. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda resterande torra ingredienser med varandra. Blanda samman brynt smör, torra ingredienser och äggvispet försiktigt. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara nästan helt fast (kan få vara pyttelite kladdig när den tas ut för extra saftighet). Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering! Äts som den är eller serveras med grädde.

 

"Sockerkaka" med brynt smör 13
 
"Sockerkaka" med brynt smör 15