Hoppa till innehåll

“Sockerkaka” (utan tillsatt socker) med brynt smör

      En god smaksättning att ha i olika slags bakverk är brynt Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
"Sockerkaka" (utan tillsatt socker) med brynt smör 9
 
 
 
En god smaksättning att ha i olika slags bakverk är brynt smör – passar i allt från godis/praliner, mjuka kakor till glass. Det ger en så härlig kolasmak. Ett av dessa bakverk som jag har gjort med brynt smör är en sockerkaks-aktig mjuk kaka som jag gjorde tidigare i år. Här jar jag alltså brynt smöret i istället för att bara smälta på vanligt vis. Passade såklart toppen även i detta recept!
 
Tänk att det är 1:a september idag och att vi därmed är inne i den första av höstmånaderna! Jag ser fram emot svalare temepraturer och lite märkare kvällar. Längtar även till att snart börja baka med pumpa – och så småningom också julkryddor som saffran och pepparkakskrydda
 
 
"Sockerkaka" (utan tillsatt socker) med brynt smör 11
 

Falsk sockerkaka med brynt smör – ca 8 skivor

3 ägg
125 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 170 grader. Bryn smöret tills det har fått en ljusbrun färg och en nötaktig doft och låt därefter svalna. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda resterande torra ingredienser med varandra. Blanda samman brynt smör, torra ingredienser och äggvispet försiktigt. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara nästan helt fast (kan få vara pyttelite kladdig när den tas ut för extra saftighet). Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering! Äts som den är eller serveras med grädde.

 

"Sockerkaka" (utan tillsatt socker) med brynt smör 13
 
"Sockerkaka" (utan tillsatt socker) med brynt smör 15