Hoppa till innehåll

Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker

Nu har jag bakat mer syltgrottor! Det är ju en riktig klassiker som i alla fall inte jag kan få nog av. Dessutom är denna variant rätt likt originalet. Dock är detta recept.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Nu har jag bakat mer syltgrottor! Det är ju en riktig klassiker som i alla fall inte jag kan få nog av. Dessutom är denna variant rätt likt originalet. Dock är detta recept något annorlunda mot de flesta av mina andra bakverk. Dessa syltgrottor innehåller nämligen potatismjöl (innehåller mycket stärkelse). Därför vill jag skriva att kakan passar de som inte vill eller kan äta gluten, men som fortfarande tål kolhydrater.

Något ytterligare som är MYCKET viktigt att tänka på gällande dessa syltgrottor är att dom är mjuka när de är varma/ljumna. Ställ in dom i kylen, då blir konsistensen perfekt! Den sylt som de ska fyllas med är med fördel en variant utan tillsatt socker. Det finns ofta att köpa i vanliga livsmedelsbutiker, eller så kan man göra en egen variant såsom chiasylt!
 
 
 
Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Syltgrottor – ca 18 stycken

75 gram smör
2 dl potatismjöl
2 msk sötningsströ 
1 äggula, liten

Fyllning: Fast sylt (eller liknande), utan tillsatt socker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa med elvisp (gärna) samman smör och sötning. Tillsätt potatismjöl och äggula och blanda noga noga. Forma degen till runda bollar och lägg i småbrödsformar. Tryck en grop med tummen i varje boll och fyll med fast sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt och stå kallt innan de äts (annars är de mjuka).

 

 

Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt