Hoppa till innehåll
Open navigation

Tigerkaka, utan gluten och tillsatt socker

        En klassiker som jag kan gissa att många, inklusive jag själv, bakat som barn är tigerkaka. Ett tips att baka inför helgen! Superlätt att göra, men ändå lite.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Tigerkaka, utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
En klassiker som jag kan gissa att många, inklusive jag själv, bakat som barn är tigerkaka. Ett tips att baka inför helgen! Superlätt att göra, men ändå lite roligare än en “sockerkaks”-variant. En del av kaksmeten blandas med kakao, för att sedan röras ner med den neutrala smeten. Gott och dessutom en härlig saftig kaka! Min variant är förutom att vara utan gluten och tillsatt socker även fri från mejeriprodukter. Jag tycker tigerkakan är godast att servera ljumen eller rumstempererad (men den bör dock förvaras i kylskåp).
 
Vilken konstig vecka detta är! Måndag har känts som måndag, tisdag som fredag och onsdag som lördag (eller söndag?). Jag är dessutom föräldraledig på fredagar (idag), så jag är verkligen helt dagvill just nu. 
 
 

Tigerkaka, utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Tigerkaka utan tillsatt socker

2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosolja
2 ½ msk sockerersättning
2 msk rismjöl

2 msk vatten
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver 

Chokladdel:
½ msk kakao
ev. 1 tsk sockerersättning

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning pösigt. Smält oljan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner bland äggen tillsammans med olja och vatten. Ta undan ca 3/4 dl av smeten. Klä en liten brödform med bakplåtspapper eller aluminiumfolie (ca 8X18 cm) och fördela i den stora delen av smeten. Blanda kakao och extra sötning i den lilla delen och fördela även över detta. Rör med spetsen av ett bestick så att det bildar ett mönster i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter.

  

 

Tigerkaka, utan gluten och tillsatt socker - Baka Sockerfritt