Hoppa till innehåll

Tigerkaka utan tillsatt socker

        Tigerkaka är för mig en gammal goding. Oj, så många gånger jag har bakat denna typ av kaka sedan jag var liten! Det är ju i princip bara en.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Tigerkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Tigerkaka är för mig en gammal goding. Oj, så många gånger jag har bakat denna typ av kaka sedan jag var liten! Det är ju i princip bara en “sockerkaka”/sockerkaksliknande kaka där man tillsatt lite kakao i en mindre del av kaksmeten (som sen alltså blandas lite med den neutrala smeten). Lätt som en plätt! Och gott förstås. Godast är den ljumen eller rumstempererad (ställ gärna fram ett par timmar i rumstemperatur innan servering).
 
Denna variant av tigerkaka är förutom att vara utan gluten och tillsatt socker även fri från mejeriprodukter. 
 
 

Tigerkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Tigerkaka utan tillsatt socker

2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosolja
2 ½ msk sockerersättning
2 msk rismjöl

2 msk vatten
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver 

Chokladdel:
½ msk kakao
ev. 1 tsk sockerersättning

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning pösigt. Smält oljan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner bland äggen tillsammans med olja och vatten. Ta undan ca 3/4 dl av smeten. Klä en liten brödform med bakplåtspapper eller aluminiumfolie (ca 8X18 cm) och fördela i den stora delen av smeten. Blanda kakao och extra sötning i den lilla delen och fördela även över detta. Rör med spetsen av ett bestick så att det bildar ett mönster i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter. Kakan bör förvaras i kylsåp men är godast att servera rumstempererad eller ljumen.

Öka receptet med drygt 50 % för en 1,5 liters springform.

  

Tigerkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt