Hoppa till innehåll

Tips på påskbakelse!

        Nu är det ju faktiskt bara 1 dryg vecka kvar till påsk! Känns lite främmande att det är så snart – men jag känner att jag vill fokusera mer på påskfirandet.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Tips på påskbakelse! - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Nu är det ju faktiskt bara 1 dryg vecka kvar till påsk! Känns lite främmande att det är så snart – men jag känner att jag vill fokusera mer på påskfirandet nu. Gäller det inte att (om möjligt) ta tillvara dom roliga händelserna nu när det är så kaosigt i övrigt? Ha något mer “vardagligt”, även om det är en högtid, att tänka och fokusera på? Våra ursprungliga påskplaner har blivit inställda eftersom vi följer rekommendationerna och är kvar i Stockholm, så nu vet jag inte riktigt vad vi gör. Myser hemma gissningsvis!
 
Något som jag bara måste tipsa om varje år är min påskbakelse (som jag tog fram med N!CK’S en gång i tiden). Den är ju helt enkelt GIVEN att göra till påskfirandet! Det är alltså en äggliknande bakelse som båstår av en rulltårta skuren i skivor som i sin tur är toppad med grädde och en konserverad periskohalva. Så god är den också! Och givetvis är rulltårtan god att äta bara som den är. 
 
 
Tips på påskbakelse! - Baka Sockerfritt
  
 
 

Påskbakelse – 6 till 8 portioner

Rulltårta:
4 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl sockerersättning
2 msk pofiber
ca 2 msk kakao
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Chokladfyllning:
100 gram mascarpone
75 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
50 gram smör
½ dl Sukrin melis (eller ca 2 msk sockerersättning)

Dekoration:
Grädde
6 till 8 konserverade persikohalvor i fruktjuice
ev. Sukrin melis (eller liknande)
ev. extra sötning

Rulltårta
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda samman de torra ingredienserna och rör försiktigt ner detta bland äggen. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten så att den blir ca 20X30 cm, eller något mindre (smeten går att anpassa rätt väl då den inte rinner ut – även om formen är större). Tjockleken ska inte vara för tunn. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (kontrollera att bottnen har stelnat). När rulltårtsbotten tagits ur stjälps den upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Låt stå i ett par minuter innan det första pappret försiktigt tas bort.

Chokladfyllning
Medan rulltårtan gräddas görs fyllningen. Smält smör tillsammans med choklad försiktigt. Rör ner mascarpone och sötning till en jämn konsistens. Bred på fyllningen försiktigt på bottnen (värm fyllningen något om konsistensen stelna och blivit hård). Rulla ihop från kortsida till kortsida (så att rulltårtan blir så tjock som möjligt). Vira in i plastfolie och låt stå och kallna i kyl i minst 20-30 minuter.

Pudra gärna rulltårtans kanter med Sukrin melis (eller liknande sötning i “florformat”). Skär rulltårtan i skivor, toppa med vispad grädde (söta gärna grädden något) och en persikohalva. Om önskas garneras bakelsen även med exempelvis citronmeliss och hackad choklad. Servera relativt omgående.

Rulltårtan håller ett par dagar i kylskåp. Den är godast rumstempererad eller något uppvärmd.
 

 

Tips på påskbakelse! - Baka Sockerfritt