Hoppa till innehåll

Tips till julgodiset – Mozartkulor utan tillsatt socker

  Jag har i skrivande stund två julfikor/bruncher inbokade och det börjar bli dags att spåna fram vad jag ska bjuda på under både jul och dessa tillställningar. Jag har en hel del idéer.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Tips till julgodiset - Mozartkulor utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

Jag har i skrivande stund två julfikor/bruncher inbokade och det börjar bli dags att spåna fram vad jag ska bjuda på under både jul och dessa tillställningar. Jag har en hel del idéer och en av dessa är det klassiska julgodiset mozartkulor. Fast i en mer hälsosam tappning då. Både nougaten och mandelmassan svängs enkelt ihop, och även om godiset består av tre lager är det inte speciellt krångligt att göra.

Nougaten består av bland annat hasselnötter (jag kör på rostade utan skal) och smält choklad utan tillsatt socker. Det går dock också bra att anväda en färdiggjord hasselnötskräm eller liknande om den är mer åt det tjocka och fasta hållet i sin konsistens. Även en liten chokladbit kan fungera som mitt om man vill förenkla det ytterligare! Mandelmassan består av mandelmjöl och äggvita. Sötat har jag gjort med en sötning i “florformat” (som florsocker, fast utan tillsatt socker). Det går säkerligen att använda Icas sötströ eller Sukrin (sötning i samma konsistens som strösocker), men då blir konsistensen inte lika slät (använd en mindre mängd beräknat i volym, då det väger mer). Resultatet blir sååå gott och blir fint att ge bort!

 

Tips till julgodiset - Mozartkulor utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

Hälsosamma Mozartkulor – 12 stycken

Nougat:
25 gram hasselnötter, rostade utan skal
25 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 msk kokosolja
½ – 1 msk sukrin melis
ca 1 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
4 msk sukrin melis (eller annan sötning i ”florformat”)
4 droppar bittermandelarom

Choklad:
100 gram choklad, utan tillsatt socker

Nougat
Mixa hasselnötterna till en finmalen konsistens. Smält chokladen försiktigt tillsammans md kokosoljan (gärna i ett vattenbad). Blanda samman alla ingredienser och låt kallna helt i kylskåp (eller frys för en kortare tid).

Mandelmassa
Blanda samman alla ingredienser. Är konsistens får hård tillsätts mer äggvita (eller lite grädde), är den för lös tillsätts mer mandelmjöl.

Ta en liten bit nougat (ca 1 tsk) och forma till en boll. Ta en större klick mandelmassa och platta ut. Lägg nougatbollen i mitten och fördela mandelmassan runt, och rulla det hela till en boll.

Choklad
Smält chokladen försiktigt (gärna i vattenbad, tillsätt eventuellt lite kokosolja). Doppa varje boll i chokladen och låt stelna helt på bakplåtspapper. Förvara i kyl.

 

 

 

Tips till julgodiset - Mozartkulor utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt