Underbara och knapriga pepparkakor utan tillsatt socker (glutenfria)
Vi har under den senaste veckan både haft en sjuk Vincent och en sjuk pappa Artur. Suck. En av de dagar som Vincent var hemma roade han och jag oss med att baka. Och då svängde vi.. Läs mer

Vi har under den senaste veckan både haft en sjuk Vincent och en sjuk pappa Artur. Suck. En av de dagar som Vincent var hemma roade han och jag oss med att baka. Och då svängde vi ihop årets första hembakade pepparkakor! Det är nästan skandal att det han gå en vecka in i december utan att jag hunnit baka det. Det är ju lite så när man har småbarn hemma – men hinner sällan med allt man önskar! Receptet som vi bakade efter är mitt favoritrecept på hälsosamma pepparkakor utan tillsatt socker (givetvis är de glutenfria också). Jag tror jag skapade receptet för två år sedan, och jag kan inte få nog! Så smarriga och så lätt att baka. Och Vincent var så duktig med att hjälpa mig. Han är expert som hjälpreda när det gäller att baka, men det är första gången han gör pepparkakor. Visserligen tryckte han ned pepparkaksformen på nästan samma ställe om och om igen men ibland fick han ut hela pepparkakor!
Även denna gång blev jag väldans nöjd med resultatet och det visade sig att Vincent också uppksattade det (när han skulle sova skrek han att han skulle göra pepparkakor bland annat). På bilderna har jag dekorerat med en slags kristyr. Jag vill höja ett varningens finger om att det inte så gott att äta (utan mest för syns skull). Hur som helst gör du denna kristyr väldigt enkelt genom att blanda 1 dl surkin melis med två tsk vatten.
Pepparkakor utan tillsatt socker – ca 15 till 20 stycken
25 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl (ev. något mer)
3 msk fibersirap gold
1 ½ msk kokosmjöl
1 ½ msk pofiber
2/3 – 1 tsk pepparkakskrydda
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap gold. Rör ner smör och låt smöret smälta. Blanda alla torra ingredienser och rör ner detta. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut (inte för tunt). Ta ut pepparkakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn i ca 8 minuter. Låt svalna.