Hoppa till innehåll

Underbara syltgrottor!

Syltgrottor har alltid varit en av mina favoritsmåkakor. Jag kommer ihåg första gången jag bakade denna typ av småkaka på hemkunskapen i lågstadiet – och sedan dess har jag varit fast... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Syltgrottor har alltid varit en av mina favoritsmåkakor. Jag kommer ihåg första gången jag bakade denna typ av småkaka på hemkunskapen i lågstadiet – och sedan dess har jag varit fast. Men då var det såklart inte utan gluten och tillsatt socker. Dock visade det sig att det gick finfint att göra en hälsosam och supergod variant av syltgrottor som tur är!

Själva kakdegen har en bas av mandelmjöl och fyllningen görs enkelt genom att blanda hallon (jag kör frysta som fått tina) med sockerersättning (exempelvis Icas Sötströ eller Sukrin). Detta går givetvis också bra att byta ut mot valfri sylt, eller liknande!

Idag blir det en förmodligen rätt intensiv fredag – som varje fredag! Jag har båda barnen då Vincent är ledig från förskolan. Vi ska träffa en vän med hennes barn i Nacka Forum (köpcenter) och leka och äta. Hoppas att ni, och jag själv, får en riktig toppenbra fredag!

 

Underbara syltgrottor! - Baka Sockerfritt

 

 

Syltgrottor – 8 stycken

30 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 – 1 ½ msk sockerersättning
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
30 gram hallon
1 tsk sockerersättning


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom den till hallonfyllningen). Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rulla åtta bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Mosa hallon och tillsätt lite sötning. Fördela hallonfyllningen i alla gropar. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

 

 

Underbara syltgrottor! - Baka Sockerfritt

Underbara syltgrottor! - Baka Sockerfritt