Hoppa till innehåll
Open navigation

Valnötskaka med kaffe

    Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S     Hoppas det är bra med alla där ute och att någon slags julstämning har infunnit sig! Och julefrid förstås, istället.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S
 
 
Hoppas det är bra med alla där ute och att någon slags julstämning har infunnit sig! Och julefrid förstås, istället för stress. När jag har varit stressad under tidigare år så har alltid bakningen varit som en form av lugnande terapi (som säkert är fallet även för många andra också), och det är ett litet tips från mig under dessa dagar. Och kanske är det extra välbehövligt nu när man främst är hemma och inte hänger ute så mycket. 
 
Ett recept att baka till kommande bakning är den här mjuka valnötskakan med kaffe som jag svängt ihop! Jag älskar att baka med kaffe och tycker det passar med nästan allt. Speciellt choklad. Och med valnötter också! Det här blir alltså en ljuvlig blandning av smaker som passar finfint till myset ikväll, i helgen eller till julfirandet. 
 
Jag får ofta frågan om vad för typ av choklad jag använder, och svaret är N!CK’S choklad (Dark Chocolate i detta recept). Sötat har jag gjort med N!CK’S Use Like Sugar som är väldigt likt vanligt socker i hur det smakar och sötar. Vill även säga att kakan är godast ljumen/rumstempererad, men bör förvaras i kyl (värm gärna varje bit en kort stund i mikron om den har varit kyld).
 
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
 

Valnötskaka med kaffe – ca 8 skivor

Valnötskaka:
100 gram smör

3 ägg
3 ½ dl mandelmjöl
2 dl N!CK’S Use Like Sugar
2 dl potatismjöl
1 ½ dl creme fraiche
2 tsk bakpulver
1 ½ msk espresso/starkt kaffe
1 dl hackade valnötter

Glasyr:
100 gram N!CK’S Dark Chocolate
¾ dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk N!CK’S fibersirap honey 
½ msk espresso/starkt kaffe

Valnötter till garnering

Valnötskaka
Sätt ugnen på 150 grader.Smält smöret och blanda därefter med creme friachen och kaffe. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver. Vispa ägg och Use Like Sugar pösigt med elvisp. Blanda ner de torra ingredienserna och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Rör sist ner valnötter. Klä en brödform, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda längst mer i ugnen i ca 50-60 minuter tills kakan är fast.

Glasyr
Värm grädde, smör och fibersirap i en kastrull. Dra av från värmen och rör i choklad i bitar samt kaffe, och blanda till en slät konsistens. Låt svalna ett par minuter och fördela över kakan. Garnera med grovhackade valnötter.

 
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt
 
Valnötskaka med kaffe - Baka Sockerfritt