Hoppa till innehåll

Vegan chocolate banana cake

Mitt i allt pokémonjagande (för ni har väl testat Pokémon Go?), försöker jag självklart att hinna med lite bakning. Jag utgår ofta själv efter vad jag är sugen på (detta får jag kombinera.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Mitt i allt pokémonjagande (för ni har väl testat Pokémon Go?), försöker jag självklart att hinna med lite bakning. Jag utgår ofta själv efter vad jag är sugen på (detta får jag kombinera med bland annat vad jag tror kommer att uppskattas och efter säsong), och denna receptskaparstund kände jag för en chokladkaka. Det går liksom alltid hem hos mig!
 
Chokladkakan jag skapade är vegansk och innehåller chiaägg för att binda ihop allt. Chiaägg är chiafrön som fått svälla i vatten och därmed blir bindande. Fokus ligger också på banan, vilket i kombination med chiaägget gör konsistensen härligt kletig. Som matfett använder jag kokosolja. Den som önskar kastar i lite choklad och nötter i smeten! Mängden ingredienser för detta recept är anpassat till en liten brödform på ca 8X18 cm, du som vill göra i en “normalstor” brödform kan öka ingredienserna med kanske drygt 50%, och öka gräddningstiden med några minuter (jag rekommenderar att alltid känna med en sticka). 
 
En bit av denna kaka blir ett härligt tillskott till fikan. Kanske serverad med lite grädde (för veganskt gör gärna med nötter eller kokosgrädde som bas).
 
 
 
 
Vegan chocolate banana cake - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Vegan chocolate banana cake

1 chiaägg*
140 gram banan (ca 1 ½ st)
30 gram kokosolja
¾ dl havremjöl
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 msk kakao
2 msk sötströ
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ev. 15 gram grovhackade nötter
ev. 15 gram grovhackad choklad

*chiaägg= 1 msk chiafrö+3 msk vatten som blandas och får stå i fem minuter och svälla


Sätt ugnen på 175 grader. Lägg banan, chiaägg och kokosolja i en bunke och mixa samman med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser (förutom choklad och nötter) och blanda (med sked eller mixer). Om önskas tillsätts grovhackade nötter och choklad. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper, fördela i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

 
 
 
 
Vegan chocolate banana cake - Baka Sockerfritt
 
Vegan chocolate banana cake - Baka Sockerfritt
 
Vegan chocolate banana cake - Baka Sockerfritt