Hoppa till innehåll
Open navigation

Vegansk Brownie – Glutenfri och utan tillsatt socker

I förra veckan berättade jag om min veganska kladdkaka som istället för ägg.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
I förra veckan berättade jag om min veganska kladdkaka som istället för ägg innehåller kikärtsspad. Nu har jag gjort ett annat bakverk med kikärtsspad istället för ägg, nämligen brownie. Smaken är riktigt chokladig, och konsistensen är lagom kladdig, och den smälter nästan i munnen! 
 
Kikärtsspad är ett substitut för äggvita, och agerar alltså bindande (håller ihop bakverken). Och nej, det smakar inte kikärtor. Förrseten tycker jag kikärtor är gott, så det skulle inte vara hela världen som så var fallet! Kikärtsspad kan tyckas vara lite konstigt att baka med, men tänk på att det har använts ett rätt bra tag och med stor positiv respons! Vad jag gjorde med kikärtorna? Hoummus som jag använde att dippa grönsaksstavar i! Nu har jag köpt en till tetra med kikärtor att experimentera med.
 
 
 
 
Vegansk Brownie - Glutenfri och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 

Vegansk Brownie – 3 bitar

50 gram mörk choklad, gärna stevia
20 gram kokosolja, neutral
1 dl kikärtsspad
2 msk sötströ/sukrin gold
2 msk mandelmjöl
1 ½ msk kokosmjöl
ca 1 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ev. lite hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med oljan försiktigt (exempelvis i mikron). Blanda samman alla ingredienser (använd så mycket kakao och sötning som du önskar). Om du vill tillsätts lite hasselnötter i smeten. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna och skär i bitar. 

 
 
 
Vegansk Brownie - Glutenfri och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Vegansk Brownie - Glutenfri och utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt