Vegansk chokladkaka med banan
Idag känner jag för att tipsa om ett veganskt recept på chokladkaka som jag skapade i fjol. Istället för Läs mer

Idag känner jag för att tipsa om ett veganskt recept på chokladkaka som jag skapade i fjol. Istället för ägg som binder ihop kakan använde jag här chiaägg. Det består av chiafrön som fått svälla i vatten (och därmed blir bindande). Chokladkakan innehåller även banan, vilket i kombination med chiaägget gör konsistensen härligt kletig!
Jag kan tipsa om att det blir gott att också slänga med lite grovhackad choklad och nötter i smeten! Mängden ingredienser för detta recept är anpassat till en liten brödform på ca 8X18 cm, men du som vill göra i en “normalstor” brödform (ca 1,5 liter) kan öka ingredienserna med ungefär drygt 50 %, och öka gräddningstiden med några minuter (jag rekommenderar att alltid känna med en sticka).
Önskar er alla en finfin helg <3
Vegansk chokladkaka med banan
1 chiaägg*
140 gram banan (ca 1 ½ st)
30 gram kokosolja
¾ dl havremjöl
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 msk kakao
2 msk sockerersättning
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ev. 15 gram grovhackade nötter
ev. 15 gram grovhackad choklad
*chiaägg= 1 msk chiafrö+3 msk vatten som blandas och får stå i fem minuter och svälla
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg banan, chiaägg och kokosolja i en bunke och mixa samman med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser (förutom choklad och nötter) och blanda (med sked eller mixer). Om önskas tillsätts grovhackade nötter och choklad. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper, fördela i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.