Hoppa till innehåll
Open navigation

Vegansk kladdkaka (utan gluten och tillsatt socker)

Jag har läst länge om att det görs maränger på kikärtsspad. Spadet ska tydligen agera som substitut för äggvita. Hur häftigt är inte det? Jag har dock aldrig testat att göra denna sorts.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Jag har läst länge om att det görs maränger på kikärtsspad. Spadet ska tydligen agera som substitut för äggvita. Hur häftigt är inte det? Jag har dock aldrig testat att göra denna sorts maräng, detta för att jag inte gillar maränger – oavsett om det är med eller utan kikärtsspad. Givetvis går det bra att baka andra saker med detta än bara maränger. Till exempel en kladdkaka! Och det är just det jag gjort i detta recept. 
 
Eftersom kladdkakan inte innehåller ägg och jag valt att använda olja som matfett, blir den vegansk (och mejerifri). Resultatet blev riktigt lyckat, och jag ska nu experimentera fram fler recept med kikärtsspad! Jag rekommenderar att äta kladdakan ljumen (värm gärna en kort stund i mikron eller liknande om den varit kyld).
 
 
 
 
Vegansk kladdkaka (utan gluten och tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
 
 
 

Vegansk kladdkaka

20 gram neutral kokosolja
15 gram choklad, utan tillsatt socker (kan uteslutas)
1 dl mandelmjöl
4 msk rumsvarmt kikärtsspad
2 msk vatten
1 ½ msk kokosmjöl
1 ½ msk kakao
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan. Blanda alla ingredienser med varandra, förutom chokladen. Fördela kladdkakssmeten i en smord och mjölad 12-cm springform. Grovhacka choklad och strö över detta. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.

 
 
 
 
Vegansk kladdkaka (utan gluten och tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
Vegansk kladdkaka (utan gluten och tillsatt socker) - Baka Sockerfritt