Jag visade er i söndags min hemmagjorda nutella i en hälsosam tappning som jag älskar så mycket. Det som jag kunde hålla mig från att äta upp, bestämde jag mig för att baka med. Då dök förstås den vanliga frågan som jag ställer mig själv ett antal gånger i veckan: vad är det jag ska baka? Jag ville göra något chokladigt och kletigt. Något som är perfekt för kletiga chokladkakor är chiaägg! Det blev alltså en vegansk kladdkaka!
Chiaägg är chiafrö och vatten som fått stå under någon timme (1 msk chiafrö+3 msk vatten) och som agerar bindande och då kan användas som substitut för ägg (även om jag i ärlighetens namn måste säga att resultatet inte blir exakt lika, då exempelvis chiaägg bidrar till en kletigare konsistens). Det jag gör är att helt enkelt lägga alla ingredienser i en bunke och mixa ihop allt med stavmixer till en smet.
Resultatet blev en härlig kladdkaka med svag smak av kaffe och hasselnöt. När kakan kallnat blir konsistensen mer fast. Det går därför bra att även göra en brownieliknande kaka utav detta genom att ha den i ugnen i det övre tidspannet när det kommer till gräddningsiden i receptet nedan och låta den kallna helt.
Vegansk nutellakladdkaka
1 chiaägg
50 gram hälsosam nutella
⅔ dl mandelmjöl
2 msk havremjöl
2 msk kaffe
2 msk vatten
1 ½-2 msk sötströ
1 ½-2 msk kakao
1 ½ msk kokosolja
2 krm vaniljpulver
Gärna:
1 msk fibersirap gold
ca 15 gram grovhackad choklad
*chiaägg= 1 msk chiafrö + 3 msk vatten som blandats och fått stå minst en timme
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa tillsammans med stavmixer till en slät smet (använd kakao och sötma efter smak). Fördela smeten i en smord och ”mjölad” 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (kakan blir hårdare när den kallnat, och vid längre gräddning blir konsistensen mer som en brownie).