Hoppa till innehåll

Svar på frågestunden – Del 1

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag hade en frågestund för ett par dagar sedan, och tänkte nu.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)

Jag hade en frågestund för ett par dagar sedan, och tänkte nu besvara några av de första frågorna.

Jag skulle vilja veta mer om din bakbakgrund, hur kommer det sig att du började baka gluten/sockerfritt, vill du arbeta m detta på heltid om du fick drömma, äter din sambo lchf….ja, frågorna och ämnena är många!

Tack för en inspirerande blogg. Jag gör mkt av dina härliga bakverk hemma!

Svar: Först och främst tack för din fina kommentar, det gör mig mycket glad över att du tycker om det jag gör. Till din fråga: Jag har alltid älskat att baka och laga mat. I gymnasiet blev jag allt mer hälsoinspirerad, vilket jag tog med mig till universitetet. Detta ledde till att jag bakade allt mindre. Men eftersom jag ju ÄLKSAR att baka, kom jag på ett sätt att kombinera dessa två intressen: Baka sockerfritt! Min dröm är att någon gång i framtiden kunna tjäna pengar och jobba med detta, i alla fall på halvtid. Men just nu jobbar jag som finanscontroller, vilket är ett riktigt bra jobb. Min sambo äter inte lchf, men jag har inspirerat honom till att äta hälsosammare.

 

Hej!
Jag skulle gärna vilja se någon sorts omvandlingstabell för de ingredienser du använder i recepten. Alltså förslag på ingrediens/livsmedel som man kan använda och i vilken mängd istället för de ingredienser du använder i dina recept. Det är bra att veta om man inte har just de/den ingrediensen hemma.

Tack för en fin sida!

Svar: Hej och tack för din kommentar. Det här med omvandlingsatabell för inredienser är tyvärr bra svårt, då det inte alltid går att ersätt ingredienser med varandra. Istället tycker jag att man i så fall kan använda mitt recept som inspiration, och använda de ingredienser man har utifrån detta. Det vitkiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmdoligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill ha den kladdigare förstås). 

Annars tror jag generellt att de flesta nötmjöl + mandelmjöl kan bytas ut mot varanda, även om smaken kan bli lite annorlunda. Undantag kokosmjöl (som inte är en nöt), vilken drar åt dig ungefär dubbelt så mycket vätska som mandelmjöl. Pofiber skulle jag säga drar åt sig lite mer än nötmjöl, men bör inte ersättas helt från mandelmjöl, då det har helt annan smak och egenskaper. Fiberhusk bör man använda med måtta, då det suger åt sig mycket vätska och är gelebildande. Mascarpone använder jag mig mycket utav, och kan esättas med ricotta eller cream cheese om så önskas. Sötströ är lika sött som socker och 1 dl sötströ och ersättas mot 1 dl socker. Grädde kan ersättas mot mjölk, men tänkt på att smaken blir lite annorlunda!

 

Vad använder du för sötning till dina bakverk?
Finns det något man kan byta ut fiberhusk mot när man bakar?
Sån där “protein bar” som du skrev om tidigare, vart köper man sånt?
Kan du inte lägga upp ett recept på den mest lyckade kladdkakan?
Gör en “topp 10” av allt du någonsin gjort och har bloggat om! Skulle vara jätte kul 😀

Total älskar din blogg, min största inspiration just nu! Ha de så bra! Kram 🙂

Svar: Den sötning jag använder är Sötströ (tidigare stevia strö), vilket är från Icas egna märke.
Fiberhusk är psylliumfrön, och har väldigt specifika egenskaper och jag vet ingen ingrediens som direkt kan ersätta detta. Den, vad jag vet, mest lika ingrediensen är pofiber, men detta kan inte suga åt sig alls lika mycket vätska som fiberhusk/psylliumfrön., sådärför måste man använda rejält mycket mer.
Jag tror du menar Raw Bites nya bar som heter ”Protein”. Den kan exempelvis köpas HÄR!

Jag kan även tipsa om en god kladdkaka, följ denna länken: https://bakasockerfritt.se/recept-kategorier/item/kladdkaka.

 

Jag skulle gärna läsa mer om tips generellt krig när man ska experimentera fram egna nya recept, vad man bör tänka på, t.ex. Hur står mängd vätska i förhållande till mjölkprodukter som behövs för en bra konstisens osv 🙂

Svar: Jag berörde detta ämne i en tidigare fråga. ”Det viktiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmodligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill h den kladdig förstås). ” Hur stor mängd vätska i förhållande till mjöl (jag antar att det ska stå mjöl och inte mjölk), beror på vilka övriga produkter som används och går inte att besvara på rak arm. Tänk en vanlig kladdkakssmet, ungefär så ska ”lösheten” vara.

Ett tips jag har är även att ta ut kakan när den är lite kladdig, för den stelnar till sig när den får kallna.

Svar på frågestunden - Del 1 3