Chokladkolatårta
Denna lördag vill jag passa på att visa er ett av mina favoritrecept – Chokladkolatårta. Alltså det är ett sååå gott bakverk/tårta som jag gjorde till min mans födelsedag tidigare i år... Läs mer

Denna lördag vill jag passa på att visa er ett av mina favoritrecept – Chokladkolatårta. Alltså det är ett sååå gott bakverk/tårta som jag gjorde till min mans födelsedag tidigare i år. Inspiration fick jag faktiskt från Icas egna tårta (fransk kolatårta), men jag gjorde förstås min variant utan allt socker som den annars innehåller.
Denna variant har en hasselnötsbotten bestående av tre ingredienser. Fyllingen görs med grädde som bas. Istället för “vanlig” sirap använder jag även här fibersirap gold. Detta gör att fyllningen blir härligt kletig och kolaaktig. Jag valde att även tillsätta lite ljus steviachoklad i, samt en äggula för att göra konsistensen extra krämig.
För att göra denna tårta i en större form på 24-cm, fyrdubblas alla ingredienser (fyllningen kan då behövas sjuda en längre stund eftersom mängden blir större).




Ingredienser
Hasselnötsbotten:
- 40 gram hasselnötter rostade och utan skal
- 15 gram smör
- 1 msk fibersirap gold
Kolafyllning:
- 1 st äggula
- 20 gram ljus choklad
- 10 gram smör
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 msk fibersirap gold
- ev. någon tsk sukrin gold/annan sötning
- Kakao till dekoration
Instruktioner
Kolafyllning
- Börja gärna med fyllningen, då denna tar längst tid. Häll grädde och fibersirap i en kastrull. Sjud i ca 40 minuter tills konsistensen tjocknat. Rör om då och då.
- Sjud ytterligare ca 10 minuter. Se noga till att kolafyllningen inte separeras, vilket den kan göra om den får sjuda för länge/når för hög temperatur
Hasselnötsbotten
- Koka upp fibersirap och smör (jag kör i mikron).
- Finhacka hasselnötter och blanda ner.
- Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform och tryck ut hasselnötsmassan på botten.
- Häll över kolafyllningen på hasselnötsbottnen. Låt svalna.
- Pudra över kakao. Förvara i kylskåp.