Hoppa till innehåll

Chokladkolatårta

Denna lördag vill jag passa på att visa er ett av mina favoritrecept – Chokladkolatårta. Alltså det är ett sååå gott bakverk/tårta som jag gjorde till min mans födelsedag tidigare i år... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Denna lördag vill jag passa på att visa er ett av mina favoritrecept – Chokladkolatårta. Alltså det är ett sååå gott bakverk/tårta som jag gjorde till min mans födelsedag tidigare i år. Inspiration fick jag faktiskt från Icas egna tårta (fransk kolatårta), men jag gjorde förstås min variant utan allt socker som den annars innehåller.

Denna variant har en hasselnötsbotten bestående av tre ingredienser. Fyllingen görs med grädde som bas. Istället för “vanlig” sirap använder jag även här fibersirap gold. Detta gör att fyllningen blir härligt kletig och kolaaktig. Jag valde att även tillsätta lite ljus steviachoklad i, samt en äggula för att göra konsistensen extra krämig.

För att göra denna tårta i en större form på 24-cm, fyrdubblas alla ingredienser (fyllningen kan då behövas sjuda en längre stund eftersom mängden blir större).

1 timme + tid att stelna
Inga röster än
Kategorier: Choklad, Low carb/LCHF
Portioner: 3 portioner
Författare: Baka Sockerfritt

Ingredienser 

Hasselnötsbotten:

Kolafyllning:

Instruktioner

Kolafyllning

  • Börja gärna med fyllningen, då denna tar längst tid. Häll grädde och fibersirap i en kastrull. Sjud i ca 40 minuter tills konsistensen tjocknat. Rör om då och då.
  • Tillsätt äggula, bitar av choklad, smör och eventuellt extra sötning (efter smak) under omrörning (använd gärna visp här för att konsistensen ska bli slät).
  • Sjud ytterligare ca 10 minuter. Se noga till att kolafyllningen inte separeras, vilket den kan göra om den får sjuda för länge/når för hög temperatur

Hasselnötsbotten

  • Koka upp fibersirap och smör (jag kör i mikron).
  • Finhacka hasselnötter och blanda ner.
  • Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform och tryck ut hasselnötsmassan på botten.
  • Häll över kolafyllningen på hasselnötsbottnen. Låt svalna.
  • Pudra över kakao. Förvara i kylskåp.
Har du provat receptet?Nämn @bakasockerfritt.se eller tagga #bakasockerfritt.se!