Hoppa till innehåll

Sandkaka, glutenfri

      Tips, tips till alla er sommarbagare som är sugna på någon riktigt god och saftig kaka att baka – Sandkaka! Namnet är ju lite missvisande kan jag tycka, för den är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Sandkaka, glutenfri - Baka Sockerfritt
 
 
 
Tips, tips till alla er sommarbagare som är sugna på någon riktigt god och saftig kaka att baka – Sandkaka! Namnet är ju lite missvisande kan jag tycka, för den är varken tråkig eller torr. Tvärtom! Sandkaka är som en sockerkaka, fast jag skulle säga att den är lite “tyngre” och mer saftig. Jag tror även att denna skulle vara härlig toppad med grädde och bär som en somrig tårt-kaka!
 
Ps. Om den ska hålla längre än cirka en – två dagar ska den stå i kylskåp, men bör vara rumstempererad vid servering.
 
 

Sandkaka, glutenfri - Baka Sockerfritt

 

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker – 6 skivor

3 ägg
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ – 2 dl sockerersättning (här passar Use Like Sugar för mjuk/fluffig konsistens)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk romarom
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver mjukt med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara fast. Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 

Sandkaka, glutenfri - Baka Sockerfritt